2011 m. birželio 30 d., ketvirtadienis

Persikų ir prancūziškos duonos pudingas


Tęsiant persikų temą, dar vienas receptas su persikais, šįkart pudinge. Gal jis nėra super-duper ypatingas, bet skanus. Suviliojo recepte naudojama balta duona ir kondensuotas pienas, o be to, kaip tik reikėjo sunaudoti po įkurtuvių užsilikusius persikus ir prancūzišką duoną. Originaliame recepte siūloma valgyti kartu su karameliniu padažu, mes gi pasirinkome vanilinių ledų rutuliuką ir pora šviežaus persiko riekelių. Ir puodelį kvapnios šviežių mėtų arbatos...

3 persikai
1 kondensuoto pieno indelis
3 kiaušiniai
1 stiklinė šilto vandens
5o g sviesto
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
maždaug pusė prancūziško batono (bagetės)


1. Persikus supjaustykite kubeliais. Jei minkšti, galite juos sutrinti.
2. Išplakite kondensuotą pieną ir kiaušinius. Mišinį supilkite į persikų masę. Įpilkite šilto vandens, ištirpintą sviestą, suberkite po šaukštelį vanilės ekstrakto ir cinamono.
3. Prancūzišką batoną suplėšykite į mažus gabalėlius ir sudėkite į persikų ruošinį. Batonas turėtų suminkštėti, o tešla turėtų būti tiršta.
4. Recepto šaltinis sako, kepti 165C karščio orkaitėje 1 val. 10 min. Man pakako 45 min.

Skanaus! :)

Šaltinis štai čia.

2011 m. birželio 29 d., trečiadienis

Kepta ant grotelių. Persikų, mozzarellos ir gražgarsčių salotos


Na ir dar vienas receptas iš sekmadieninės vakarienės, kurį pasiskolinau iš farm + house + table tinklaraščio. Patiks visiems sūraus ir saldaus derinio gerbėjams. O aš tą sekmadienį Citrinai ant grotelių iškepus persikus ir vėliau figas (receptas kiek vėliau) pagalvojau, kad po žuvies iš ant grotelių keptų dalykų man skaniausi vaisiai :)


2 valgytojams

6 persikai
pora saujų gražgarsčių
100 g mozzarellos
druska, alyvuogių aliejaus

Padažui:
4 šaukštai balto vyno balzaminio acto
2 šaukšteliai skysto medaus
2 šaukšteliai Dižono ar kitokių garstyčių
2 šaukštai susmulkintų česnakinių svogūnų laiškų
5-6 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 šaukštai grietinės 


1. Persikus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Pagardinkite druska ir pašlastykite alyvuogių aliejumi. Apkepkite ant grotelių - iš pradžių ant mažesnės ugnies, vėliau ant vidutinio karščio. Kai persikai suminkštės ir gražiai paskrus, nuimkite juos nuo grotelių ir sudėkite į lėkštę.
2. Tuomet paruoškite salotų padažą. Išplakite actą, medų, garstyčias ir svogūnų laiškus. Įpilkite aliejaus ir grietinės. Išplakite.
3. Į paruoštą padažą sudėkite gražgarstes ir išmaišykite. Sudėkite į salotinę arba į lėkštę.
4. Tuomet ant viršaus išdėliokite supjaustytą mozzarellą (mes naudojome mozzarellos rutuliukus) ir keptus persikus, apipilkite dar trupučiu padažo. Ir... skanaukite :)

P. S. Originaliame recepte buvo dar vienas ingredientas - raudonieji svogūnai. Mes jų neturėjome ir buvo skanu ir be jų. Jei mėgstate, galite išmėginti ir su svogūnais.



Gražaus trečiadienio ;)

2011 m. birželio 27 d., pirmadienis

Kepta ant grotelių. Žuvis, žuvelės ir arbūzas

Turėjome šiltą ir saulėtą savaitgalį. Ir mes po keleto lietingų savaičių spustelėjome mygtuką "Restart" ir vėl pradėjom ruošti vakarienes ant grotelių. Kol Citrina pirmyn atgal stumdė žoliapjovę, aš mėginau surasti kokių ypatingesnių receptų. Paieškos baigėsi lengva, gaivia ir gal kiek neįprastų skonių trijų dalių vakariene. Visais trimis receptais būtinai pasidalinsime, o pradžiai kepta žuvis (dorada), keptos žuvelės (sardinės) ir keptas arbūzas.

Nežinau, kaip jums, bet man pats skaniausias ant grotelių keptas maistas yra žuvis. Žuvis, tiesiog iškepta ant grotelių ir paskui pagardinta druska, pipirais, alyvyogių aliejumi, raudonėliais (ar kitomis prieskoninėmis žolelėmis) ir gausiai aplaistyta citrinos sultimis. Tiesiog tobuliausias pasaulyje marinatas-padažas!

Na, nuo šnekų, prie darbų ir štai jums vienas mūsų vakarykštės vakarienės receptėlis:


Ant grotelių kepta dorada, sardinės ir arbūzas

2 valgytojams

1 dorada
10 sardinių
2 arbūzo riekės
druska, pipirai
raudonėliai
alyvuovuogių aliejus
citrinos sultys


1. Pirmiausia, gerai įkaitinus kepsninę, viską iškepkite. Citrina pradėjo kepti jau išdarinėtą doradą, o jai kiek apskrudus sudėjo arbūzo riekes ir mažąsias sardines.


2. Iškeptas žuvis sudėkite ant padėklo. Doradą prapjaukite ties pilvu (čia kiek žiaurokai nuskambėjo :) ), pagardinkite druska, pipirais, raudonėliais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir užspauskite citrinos sulčių. Taip pat pagardinkite ir sardines. Citrina šitaip aliejumi ir raudonėliais pagardino ir arbūzą, tačiau, manau, kad to visai nereikia. Tebūnie arbūzas natūralus, kiek paskrudęs, taip jis bus gaivus, traškus ir puikiai derės prie žuvyčių.

Skanaus ir gražios saulėtos savaitės! :)





2011 m. birželio 25 d., šeštadienis

Jogurtinis bananų ir datulių kokteilis

Labas rytas! Ar gražus jūsų šeštadienio rytas? :) Šįkart, be ilgų įžangų, receptas, kurį privertė prisiminti "52 skanių savaičių" paskelbta jogurto savaitė. Labai skanus sočių pusryčių gėrimas. Į sveikatą! :)


2 pusryčiautojams
Gaminimo trukmė: 10 min.

100 ml obuolių sulčių
pusė banano
2 šaukšteliai akacijų ir kitokio skysto medaus
3 datulės
200 g natūralaus jogurto
20 g avižų dribsnių


1. Į plaktuvę supilkite obuolių sultis.
2. Sudėkite pusę banano, medų ir datules. Išplakite, kol masė tiršta ir vientisa.
3. Supilkite jogurtą ir avižų dribsnius. Trumpai suplakite ir patiekite.



Skanaus ir gražaus paskutinio birželio savaitgalio :)

2011 m. birželio 24 d., penktadienis

Kepta ant grotelių. Karališkosios krevetės ir daržovės su mėtomis

Pirmiausia - su trumpiausia metų naktimi, ilgiausia diena, Joninėmis, Rasomis... Čia emigrantiškai padūsausiu: kaip pasiilgau tikrų gražių Joninių Lietuvoje, kur nors laukuose, su didžiuliu laužu, vainikais upėje, gitara, burtais... Liuksemburge viskas kitaip: kiek miesčioniškai, kiek grandioziškai. Birželio 21-ąją švenčiama Muzikos šventė, 22-osios vakare - grandioziniai saliutai nacionalinės dienos proga, o 23-ąja - tradicinis Nacionalinės Liuksemburgo dienos paradas.

Šiemet birželio šventes sutikome kiek atitolę nuo miesto triukšmo. Nors irgi truputėlį miesčioniškai :) Muzikos dieną išmainėme į tingią, bet skanią vakarienę viename itališkame restoranėlyje, o saliutus stebėjome toli nuo šėlstančios minios, atradę puikią vietelę Liuksemburgo miesto pakraštyje. Bet ne apie tai aš norėjau jums papasakoti.

Tikriausiai jau visi senų senovėje pradėjote kepsnių ant grotelių sezoną. Mes irgi :) Citrina, jei galėtų, taip keptus kepsnelius valgytų kas vakarą. Aš kaip kokia šeimos generolė kiek pristabdau, nes "kas per daug, tas nesveika" arba "gero gėrio po truputį" :) Šįkart noriu pasidalinti mūsų, ko gero, pirmojo naujuose namuose prieš gerus pora mėnesių ant grotelių kepto kepsnelio receptu. Pirmiausia, ant iešmelio keptos karališkosios krevetės su raudonaisiais svogūnais ir raudonosiomis (arba kitų spalvų) paprikomis. Labai paprasta, skanu ir truputėlį egzotiška. Antriausia, daržovės, be kurių beveik niekada neapsieiname kepdami ką nors ant grotelių.

Karališkosios krevetės su raudonaisiais svogūnais ir paprikomis


Jums reikės krevečių (žinoma, geriausiai šviežių, bet jei nėra, tiks ir šaldytos), raudonųjų svogūnų, raudonųjų (arba kitos spalvos) paprikų, citrinos ir alyvuogių aliejaus. Viskas labai paprasta ir nesudėtinga. Kvadratėliais supjaustykite svogūnus ir paprikas ir pakaitomis su krevetėmis susmeikite ant iešmo. Kepkite, kol... iškeps :)



Patiekdami išspauskite ant krevečių citrinos sulčių ir pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Daržovės su mėtomis


Taip pat viskas paprasta ir be proto skanu. Reikės raudonųjų (arba kitos spalvos) paprikų, baklažanų ir cukinijų, alyvuogių aliejaus, citrinos, česnako, šviežios mėtos, raudonėlio, druskos ir juodųjų pipirų. Pirmiausia, ant grotelių iškepkite neluptas paprikas. Gerai apskrudus vienai pusei, apverskite ant kitos. Pabaigoje paprikos tampa juodos kaip angliukai. Ir turi būti minkštos. Nuėmę nuo grotelių, perpjaukite per pusę ir atsargiai nulupkite. Supjaustykite juostelėmis. Toliau kepkite baklažanus ir cukinijas. Juos supjaustykite nestorais griežinėliais ir apkepkite iš abiejų pusių. Iškeptas daržoves sudėkite į vieną indą. Jas pagardinkite kapotu česnaku, šviežiomis susmulkintomis mėtomis, raudonėliu (gali būti džiovintas), įspauskite citrinos sulčių ir gerokai pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Leiskite daržovėms pasimarinuoti, kol kepsite kitus kepsnelius ant grotelių.

Štai ir viskas. Gražios Joninių dienos ir skanių kepsnelių ;)