2012 m. spalio 28 d., sekmadienis

Favignana. Spagečiai su tunų ikrais, arba Spaghetti alla bottarga di tonno

Favignanos miesto aikštė
Užsigulėjo šis įrašas visiškai... Atostogų prisiminimus po truputėlį užgula dulkės, bet dabar, kai už lango paspaudė pirmasis šaltukas, galima palengva tas dulkes nupūsti ir vėl panirti į šiltus atostogų saulės spindulius.

Atostogos buvo puikios. Buvo taip neįtikėtinai šilta, o paskui net karšta ir labai labai karšta. Net patys siciliečiai stebėjosi tokiais rugsėjo pabaigoj užėjusiais karščiais. Šįkart keliavom į Favignaną - nuostabią drugelio formos salą, vieną iš Egadų salyno salų, netoli vakarinių Sicilijos krantų. Garsią tuno produktais ir čia iki 2007 m. vykusia tradicine tunų žvejyba la mattanza. Bet apie tai kiek vėliau.

Visad sakiau, kad mes visiškai nemokam iš tiesų ilsėtis. Plušėdama darbuose ilgiuosi tokių absoliučiai katiniškų atostogų, kai niekur nereikia skubėti, galima ilgai miegoti, skaniai pavalgyti, paskui kaip driežiukams išsitiesti priešais saulutę ir tingiai skaityti knygą. Mes visuomet, nukeliavę į kokią naują vietą, turime būtinai aplėkti visas įmanomas mus sudominusias vietas. Nes viskas įdomu, viską norisi pamatyti, išbandyti. Ir grįžtame namo, na, emociškai pailsėję ir praturtėję, bet tų išsvajotų katiniškų atostogų taip ir nepatyrę.

Šįkart keliaudama į Favignaną eilinį kartą sau prižadėjau, kad niekur nelakstysim. Spėkit, ar pavyko? Pusiau. Rytai būdavo dažniausiai ramūs ir gan lėti. Bet užtat popietėmis dviračiais turėjom aplakstyti visą salą.

Štai tokios buvo mūsų atostogų dienos.

Pusryčiams nuo pirmos dienos pasirinkom vieną kavinukę Piazza Europa aikštėj ir likom jai ištikimi. Tradiciniai itališki pusryčiai: puodelis puikaus cappuccino ir rageliai cornetti su įvairiais įdarais (konditeriniu, pistacijų, migdolų, lazdynų riešutų kremais, džemu). Nesinorėjo nieko keisti. 


Pusryčiai

Vėliau paprastai sekdavo apsipirkimas duoninėje Panificio della Madonnina, kuri buvo rekomenduota mūsų šeimininkės. Visiškai neišvaizdi ir apšiurusi, bet ten kepami patys skaniausi arancini, pizzetas, calzoni, duona. Visa tai būsimiesiems pietums.

Panificio della Madonnina

Vėliau užsukdavom į uostą pas vietinius žvejus (pas juos geriau nukeliauti kuo anksčiau, nes ankstyvą rytą galima rasti daugiau žuvų pasirinkimo) ir pas gatvės daržovių pardavėją.

Favignanos uostas
Favignanos picerija

Tuomet dar kur nors pasisukinėję keliaudavom į namus ir greitai suruošdavom pietus, kurie atrodydavo maždaug taip:

Pietų užkandžiai

Tuomet laukdavo tikra palaima - išsvajotasis poguliukas pušų ir palmių paunksmėje. Su knyga rankoje. Pipirui snaudžiant gretimais. Net dabar širdis dainuoja, kai tai prisimenu... :)  

Siesta

Na, o vėliau laukdavo intesyvesnės popietės, kurios atrodydavo maždaug taip.

Sužvejoti jūrų ežiukai
Florio rūmų sodelis

Favignanos salos pakrantė
Prie Cala Rotonda

Cala Rotonda
Cala Rossa
Cala Rossa






Vienas iš maloniausių patyrimų Favignanos saloj buvo ekskursija po tonnarą. Nerandu kaip trumpai lietuviškai pavadinti šią vietą, bet tai vieta į kurią buvo atplukdomi tradiciniu metodu sugauti tunai (la mattanza), ten išdarinėjami ir sukraunami į konservų skardines dėžutes pardavimui. Ekskursiją vedė senas tonnaros darbuotojas Peppe, kurio šnekos iki galo nesupratau, nes vis nuslysdavo į sicilietišką dialektą, bet jo užsidegęs kalbėjimas, o vėliau ir padainuotos cialoma (per tunų gaudynes dainuojamos dainos) įsiminė ilgam. Įdomu, bet liūdna tai, kad nuo 2007 m. Favignanoje tunai nebegaudomi, nes jų dabar salą pasiekia labai mažai, kadangi visi sugaunami dar Atlanto vandenyne japonų. Tad tonnara nebeveikia (ten dabar muziejus), buvę darbuotojai veda ekskursijas, o senąjį tunų gaudynių vadą, vadinamą rais, galima vos ne kasdien išvysti vienoje iš Favignanos kavinukių. Tad jei kada būsite Favignanoje, labai rekomenduojam užsukti į tonnarą.

Antica tonnara di Favignana
Tunų konservų skardinės





Na, o po intensyvių popiečių laudavo skanios vakarienės restoranėliuose. Išbandėme tris:
Ristorante Aegusa (via Garibaldi, 11) - jauki terasa, nuostabios aštuonkojo salotos ir spaghetti alla bottarga.
Trattoria La Bettola (via Nicotera, 47) - paprasta, šeimyninė trattoria, linksma aplinka, greiti padavėjai ir nuostabus maistas. Rekomenduojam.
Ristorante A 'Cialoma (Piazza Matrice, 33) - ši vieta, ko gero, mažiausiai patiko iš visų trijų. Patiekalai sugundė savo sudėtimi, tačiau patiekti į stalą labai nenustebino. Buvo skanu, bet tik tiek. Neblogas užkandžių stalas.

Aštuonkojo salotos Ristorante Aegusa

Na, o pabaigai spagečių su tunų ikrais (la bottarga) receptas. Šį patiekalą rasite, bene, kiekviename Favignanos restoranėlyje, o tuno ikrų visose tuno produktais prekiaujančiose parduotuvėlėse. Skonis maloniai sūrus, o patiekalas paprastas ir greitai pagaminamas.

Spagečiai su tunų ikrais, arba Spaghetti alla bottarga di tonno
2 valgytojams

200 g spagečių
40 g tarkuotų tunų ikrų
skiltelė česnako
šluotelė petražolių
juodųjų pipirų
alyvuogių aliejaus

Nuotrauka iš Ristorante Aegusa.

1. Pagal nurodymus ant pakelio išvirkite spagečius ne perdaug sūriame vandenyje.
2. Kol verda spagečiai, į įkaitintą aliejų keptuvėje įmeskite per pusę perpjautą česnako skiltelę ir pakaitinkite, kol česnakas vos vos paruduos, tuomet nukelkite keptuvę ir išimkite česnaką.
3. Spagečius išvirę al dente, nukoškite (truputėlį vandens, kuriame virė makaronai, palikite) ir supilkite į keptuvę.
4. Sudėkite sutarkuotus ikrus, smulkiai supjaustytas petražoles, užberkite juodųjų pipirų ir porą samtelių vandens, kuriame virė makaronai. Išmaišykite. Sudėkite spagečius į lėkštes, ant viršaus pabarstykite dar šiek tiek tuno ikrų ir petražolių.

Skanaus!

Šaltinis. Giallo Zafferano.









9 komentarai:

  1. Nuostabios atostogos! Man Siciliją prisiminus net silpna iš malonumo darosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kviečiu prisijungti prie smagaus žaidimo "Vienuolika" http://prieskoniopasaka.blogspot.com/2012/12/zaidimas-vienuolika.html

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kviečiu pažaisti blogerių žaidimą, plačiau čia
    http://tingiojikiaulyte.blogspot.com/2012/12/blogeriu-zaidimas-11.html

    AtsakytiPanaikinti
  4. Brangieji Citrina ir Bulve, labai ačiū už žiauriai gerą Kalėdų senelio slapuko dovanėlę ir atvirutę! Valgydama meduolius ir gerdama arbatą, pažadu, pagalvosiu apie jus. :)

    Vilma

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, jau atkeliavo?? Šitaip greitai! Kadangi išsiunčiau kiek vėliau, nerimavau, kad gali užtrukti... Na, labai džiaugiuosi, kad patiko :) Skanių meduolių su arbata ir dar kartelį - smagių švenčių! :)

      Panaikinti
  5. šis tinklaraštis buvo pažymėtas žaidime "11"
    Informacija apie tai:
    http://taip-norejau.blogspot.com/2013/02 tinklaraštininkų žaidimas "11"

    AtsakytiPanaikinti