2010 m. kovo 14 d., sekmadienis

Pirmasis blynas arba baklažanų apkepas Parmigiana di melanzane

Jau labai labai kvepia pavasariu, tad pirmąjį savo įrašą (blyną) skiriame labai pavasariškam patiekalui, Sicilijos ir apskritai visos Pietų Italijos karaliui, na, jei ne karaliui, tai bent jau princui - baklažanų apkepui, kuris itališkai vadinasi Parmigiana di melanzane. Ko gero, nei viena sicilietiškos virtuvės receptų knyga neapsieina be šio patiekalo recepto, kaip ir nei viena Sicilijos trattoria.




Šio patiekalo kilmė interpretuojama įvairiai. Vieni sako, kad pavadinimas kilęs iš jame naudojamo parmigiano sūrio. Kiti, kad tai suitalintas siciliečių žodis "parmiciana", kuris reiškia labai populiarias Sicilijoj ir visoj Italijoj medines, į žaliuzes panašias langines, mat šių langinių plonos siauros plokštelės sugula viena ant kitos tarsi baklažanų apkepo sluoksniai. Man gražesnė ši antroji teorija :)

Na, o dabar atėjo eilė ir šio istorinio patiekalo receptėliui.



4 ne per daug išalkusioms burnytėms
Gaminimo trukmė: apie 45 min.

2 baklažanai
800 g pomidorų tyrės
150 g mozzarellos sūrio
100 g tarkuoto parmigiano sūrio
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
poros šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
šviežio baziliko lapelių
saulėgrąžų aliejaus
50 g miltų
2 kiaušiniai

1. Pirmiausia paruoškite pomidorų padažą. Alyvuogių aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Įpilkite pomidorų tyrės, pagardinkite druska, pipirais ir šviežiu baziliku. Gautą padažą reikėtų pakaitinti ant nestiprios ugnies maždaug 20 min.
2. Kol padažas kais, supjaustykite baklažanus. Pirmiausia nuplaukite juos, nupjaukite galus ir perpjaukite per pusę horizontaliai. Dvi gautas puseles lengva ir patogu pastatyti ant pjaustymo lentos ir pjaustyti toliau. Toliau reikia pjaustyti mažgdaug 1 cm storio griežinėliais.
3. Į keptuvę įpilkite saulėgrąžų aliejaus ir užkaiskite. Baklažano griežinėlius apvoliokite miltuose, išplaktuose kiaušiniuose ir kepkime aliejuje. Iškeptus sudėkite į lėkštę atvėsti, o perteklinį aliejų lengvai nusausinkime popierine servetėle (taip baklažanai nebus per daug aliejingi).
4. Pradėkite sluoksniuoti patiekalą. Į kepimo indą pirmiausia sudėkite baklažanų sluoksnį, tuomet paruoštą pomidorų padažą, supjaustytą mozzarella sūrį, tarkuotą parmigiano sūrį ir baziliko lapelius. Vėliau visą šią produktų eilę pakartokite.
5. Kepti 180C laipsnių karščio orkaitėje apie 20 min.
Skanaus!

Patarimas. Jei nemėgstate baklažanų, juos galima keisti, pvz., cukinijomis. Mėsos mėgėjai į šį patiekalą gali įdėti virto kumpio griežinėlių.

5 komentarai:

  1. Bulvyte ir citrina,
    sveikinu su tokia šauniai skania iniciatyva!!!
    visuomet sukau galvą, ką galima pagaminti iš taip gražiai violetinių baklažanų?..
    ačiū Jums!
    viki

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puiki idėja, skanus blogas :) Šaunuoliai bulvike ir citriniau :))
    Lauksim daugiau tokių idomių ir viliojančių receptų, jų kilmės istorijų ir šiaip įvairių minčių.
    Sėkmės kūryboje ;)

    S+A

    P.S. Ačiū už skiltį "vegetarams" ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, mano mergytės, už palinkėjimus. Aš tik dabar juos pamačiau. Kažkaip lėtai aš čia gaudausi šiose internetinėse-bloginėse gudrybėse :) Tikimės, kad mūsų entuziazmas neužges ir siųsime jums daug skanių receptėlių.

    P.S. Sandra, kol kas visi receptėliai, lyg tyčia, vegetariški :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Geras receptukas, būtinai išbandysiu :)
    Beje, labai gražus tinklaraštis - tiek nuotraukos, tiek tekstukai, receptai, įspūdžiai. Šaunuoliai!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai ačiū, Giedre! Tikiuosi, kad parmigiana patiks. Ir parašyk, kaip sekėsi :)

    AtsakytiPanaikinti