2010 m. rugsėjo 1 d., trečiadienis

Rizotas su baravykais



Kol namai kvepia džiovinamais baravykais, mes jų ramybėje dar nepaliekame, nes norim pasidalinti dar vienu receptėliu, kuriuo mėginame "naikinti" baravykų šeštadieninį laimikį. Tiesa, sekmadienį į mišką taip ir nebenuėjome, nes ėmė baisiausiai lyti. Tad nusprendėme palaukti, kol pasitaisys oro sąlygos ir kol baigsime "naikinti" jau parsineštus baravykus.

Tad rizotas su grybų karaliais baravykais.




2 valgytojams
Gaminimo trukmė: apie 40 min.

160 g rizotui skirtų ryžių (naudojome Arborio)
3 vidutinio dydžio baravykų
apie pusė litro daržovių sultinio
žiupsnis džiovintų baravykų (nebūtina)
1 svogūnas
40 g sviesto kepimui ir pabaigai pagardinti rizotui
alyvuogių aliejaus kepimui
pusė stiklinės balto sauso vyno
petražolių šluotelė
juodųjų pipirų
40 g tarkuoto parmigiano sūrio




1. Pirmiausia paruoškite daržovių sultinį. Mes naudojome iš kubelių ir pagardinome džiovintais baravykais. Paruoškite pusę litro ar kiek daugiau.
2. Gilesnėje keptuvėje svieste ir alyvuogių aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol jis suminkštės. Tuomet sudekite nedideliais gabaliukais supjaustytus baravykus. Suberkite ryžius. Viską išmaišykite ir įpilkite baltą vyną.  Išgaravus vynui po truputį pilkite sultinio ir maišykite. Pilkite sultinio tol, kol ryžiai jį sugeria. Troškinkite apie ketvirtį valandos. Ryžiai turi būti al dente - išvirę, tačiau dar šiek tiek kieti.
3. Pabaigoje keptuvę nukelkite nuo ugnies, įdėkite šiek tiek sviesto, įberkite juodųjų pipirų, smulkiai supjaustytų petražolių ir tarkuoto parmigiano sūrio.
4. Patiekti papuošus petražolių šakele.

Skanaus! ;)

4 komentarai:

  1. Nežinau ką atiduočiau už tokį risotto. Daug ką. :) Vyksim ir mes grybaut. Būtinai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Cha, ir aš tokį panašų dariau!
    Smagu pas judu užsukt - kaip visada.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man labai smalsu, kokia visgi turi būti risotto ryžių konsistencija: ar jie kietoki ir suasesni, ar tokie tarsi košė?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neringa, ryžiai turėtų būti birūs, nesulipę ir kiek kietoki, nepervirti per daug (kitaip sakant išvirti al dente).

    AtsakytiPanaikinti