Na, pagaliau persikraustėme. Toks geras jausmas apėmęs, lyg kalnus būtume nuvertę :) Nors iki galutinio persikraustymo, t. y. iškraustymo iš dėžių, tikriausiai prabėgs ne savaitė ir ne dvi. Turime du smagiausius mūsų naujų namų dalykus (nors nauji namai jau savaime apskritai yra pats smagiausias dalykas): pirmiausia - turime sodelį, į kurį jau akimis sodinu salotas, ridikėlius, prieskonines žoleles, pomidorus.... bet kuris, kol taps tikru sodeliu, reiks dar nemažai paplušėti. Antrasis smagiausias dalykas, kuriuo galime džiaugtis jau dabar, yra nauja virtuvė. Su visais naujais jai priklausančiais atributais. Rankos taip ir tiesias kažką pagaminti ir pabūti joje kuo ilgiau. Savaitgalis buvo gan intensyvus, bet jau spėjome įnauguruoti savo naująją orkaitę ėriuko kojele su rozmarinais. Mmmm... :) Deja, recepto (bent jau kol kas) nebus, nes kojelė spėjo dingti greičiau nei blykstelėjo fotoaparatas :) Tad paliekame ateičiai.
O šiam kartui iš archyvo traukiame receptą patiekalo, kuriuo, kurso pabaigimo proga pasikvietusi pas save į namus, vaišino italų kalbos mokytoja. Mėtų pesto buvo toks labai mielas, netikėtas, švelnus ir gaivus atradimas. Labai tinka saulėtai dienai. Kadangi tikslių proporcijų iš mokytojos nepavyko išpešti, tai visko dėjau daugmaž iš akies, dar savo nuožiūra įdėjau pistacijų ir "iš akies" viską surašiau. Tad labai tiksliai kiekiais nesivadovaukite, pasikliaukite savo kulinariniu jausmu ;)
2 valgytojams
Gaminimo trukmė: apie pusvalandis
200 g orecchiette makaronų (jei norite šviežių, receptas čia) arba kitų trumpų makaronų
didelė šluotelė šviežių mėtų
50 g sūdytos rikotos sūrio*
50 g parmigiano sūrio
pora šaukštų su kaupu kapotų pistacijų
pora šaukštų pomidorų tyrės
100 ml alyvuogių aliejaus
* sūdyta rikota (it. ricotta salata) - tai suspausta, pasūdyta ir išdžiovinta rikota, dažniausiai naudojama gaminant įvairius sicilietiškus patiekalus, pvz., Pasta alla Norma. Ji gan švelnaus skonio ir mėtų padažui suteikia švelnumo ir gaivumo. Tiesą sakant, nežinau, ar jos būna Lietuvoje (ar būna?? gal specializuotose itališkų produktų parduotuvėse?). Jei nerasite ricotta salata, galite apsieiti ir be jos ir įdėti kiek daugiau kietojo parmigiano sūrio. Žinoma, skonis tikriausiai nebus tas tobulasis, bet turėtų būti skanu.
1. Pagal nurodymus ant pakelio pasūdytame vandenyje išvirkite "ausytes".
2. Į dubenį sudėkite visus likusius ingredientus, įtarkuokite sūdytą rikotą ir parmigiano sūrį. Viską išplakite elektriniu smulkintuvu. Turi gautis tiršta, šiek tiek aliejinga masė.
3. Nukoškite makaronus ir į juos įmaišykite paruoštą mėtų padažą.
4. Jei liks padažo, galite jį sėkmingai laikyti sandariame inde apie savaitę šaldytuve ir panaudoti arba dar vienai "ausyčių" porcijai, arba, pvz., pagardinti kepamą vištienos krūtinėlę arba virtus ryžius.
Skanaus :)
Kokia gera idėja su tuo mėtų pesto! Sveikinimai įkurtuvių proga.
AtsakytiPanaikintiAčiū, Rennie!
AtsakytiPanaikintiLengvai pavydziu sodelio ir naujos virtuves (maniske sena, orkaite neuzsidaro, prasilenkt dviese neina, neminint jau kad ji soggiorno dalis...), bet pomidorus pernai sekmingai isauginau balkone :) O receptas labai laiku ir i tema, nes turiu tris vazonus metu balkone ir kaip tik lauziau galva ka su jom daryt... aciu :)
AtsakytiPanaikintiAha, mūsiškė senoji virtuvė irgi buvo panaši kišenytė, tai Citrina baisiai nervindavosi. Dabar užtat pradeda atsigauti :) ;) Skanaus mėtų pesto ;)
AtsakytiPanaikintipagaminau!!!! :) begaminant kilo klausimas:) o pistacijas tu imi tas nesudytas nekepintas (kuriu italijoj gaut neimanoma :) )? as gaminau drugelius, ne ausytes :)
AtsakytiPanaikintiEvelina, aha, pistacijos tos nesūdytos ir nekepintos, turiu jų iš Sicilijos parvežtų. O šiaip tai jas galima, manau, keisti, pvz., kedro riešutais (nekepintais ir nesūdytais ;)), gal dar tiktų migdolai be odeliu... :)
AtsakytiPanaikinti