2012 m. sausio 31 d., antradienis

Sriubų mėnuo. Trinta brokolių sriuba su šonine

Pagaliau ir pas mus atkeliavo sniegas! Ir pagaliau nors kiek tapo panašu į žiemą. O kadangi jau ta žiema atėjo, pats metas garuojančios sriubos lėkštei :)



Ar jums yra taip nutikę, kad parduotuvėje negalėdami išsirinkti kokio rūbo iš keleto, nusipirkote visus? Man yra. O dabar panašiai nutiko su... sriubomis :) Išsitraukiau iš knygų lentynos jau kurį laiką turimą New Covent Garden Food kompanijos knygą "Soups for All Seasons" ir niekaip negalėjau išsirinkti, kurią sriubą gaminti. Visos tokios įdomios, neeilinės, viliojančios... Sudariau jų sąrašiuką ir galiausiai nusprendžiau vasarį paskelbti trintų sriubų mėnesiu ir tą sąrašiuką pagaminti. Žiūrėkit, kokių įdomių receptėlių ten yra:

kalafijorų sriuba su migdolais,
kriaušių, rokforo sūrio ir špinatų sriuba,
pastarnokų, obuolių ir kaštainių sriuba,
saliero šaknies sriuba su trumais,
moliūgų sriuba su apelsinais ir imbieru,
burokėlių ir rabarbarų sriuba...

Kuri jums atrodo įdomiausia?



Na, o šio sriubų mėnesio pradžiai - brokolių sriubos receptėlis iš Nigelo Slaterio knygos "Tender. Vol.1". Sriuba nesudėtinga ir labai skani, ypač su ją pagardinančia traškia šoninės juostele.



Trinta brokolių sriuba su šonine

6 žmogeliams 

vidutinio dydžio svogūnas
30 g sviesto
200 g rūkytos šoninės
3 nedidelės bulvės
1,5 litro vištienos sultinio*
druskos, juodųjų pipirų
300 g brokolių
150 ml pieno

* Man šio kiekio pasirodė kiek per daug, nes sriuba gavosi gan skysta. Jei mėgstate tirštesnę, drąsiai sultinio kiekį mažinkite iki vieno litro.




1. Nulupkite svogūną, stambiai supjaustykite ir lengvai apkepkite svieste giliame puode, kol suminkštės. 
2. Sudėkite pusę juostelėmis supjaustytos šoninės (šešias juosteles palikite papuošimui) ir nedideliais gabalėliais supjaustytas bulves. Lengvai pamaišykite, kad ingredientai prisigertų vienas kito skonio, tuomet supilkite sultinį, užvirinkite ir pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais.
3. Sumažinkite ugnį ir pavirkite 15-20 min. Tuomet sudėkite brokolių žiedynus (pašalinę kietus žiedkočius) ir pavirkite apie 10 min. Brokoliai neturėtų sukristi.
4. Įpilkite pieną, trumpai pavirinkite ir viską išplakite elektriniu ilgakočiu plaktuvu.
5. Likusias šešias šoninės juosteles pakepinkite orkaitėje, kol taps traškios, ir jomis papuoškite į šiltus dubenelius supiltą sriubą. (Mes dar pagardinome ir džiuvėsėliais.)

Skanaus! :)

5 komentarai:

  1. :) mes dabar ir beveik vien sriubom gyvi :) (matosi pažiūrėjus ir į įrašus. xixi). Turiu kelias sriubų knygas ir dar noriu! O kur dar kitos knygos, kuriose gausu sriubų receptų. Pradedu galvot, kad ir tinklaraštį reikėtų pervadint į kokią 'sriubos puotą' :D

    Skaniai taviškė atrodo, mėgstu trintą brokolių, ypač su brie riekelė sriubos dugne ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha, pastebėjau, kad paskutiniu metu pas tave tikra sriubų puota :) Esu mėginus tavąją moliūgų ir kokosų sriubą. Puiki.
    Brie riekelė dugne? Mmm... ji turbūt ir pasilydo nuo sriubos karštumo... nuostabu, reikės išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Išbandžiau- labai patiko... :) tokie žiemiška, soti sriuba. Man labai skanios buvo šoninės juostelės, nors vyras skundėsi, kad per sūru su jomis. Aš naudojau karštai rūkytą šoninę, gal reikėjo šalto rūkymo?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Avevita, kaip miela, kad išbandei :) Manau, kad šalto rūkymo gal būtų mažiau sūri. Originaliame recepte naudojamas "bacon".

    AtsakytiPanaikinti