2012 m. rugsėjo 17 d., pirmadienis

Česnakinis padažas aïoli

Ne taip seniai nuėmėm šiemet mus nudžiuginusį česnakų derlių. Gavosi nemažas krepšiukas, tik aš įtariu, kad žiemai mums, česnakiniams žmonėms, jo vis dėlto neužteks...

Česnakų derliaus proga gaminome nuostabųjį česnakinį padažą aïoli. Man šis pravansietiškas, majonezą primenantis padažas buvo puikus atradimas. Buvau jo ragavusi, bet namie dar niekada nebuvom (kažkodėl) išbandę. Padažėlis pagardėlis, kuris tiktų beveik prie visko: nuo keptos mėsos iki keptos žuvies... be galo skanu su bulvėmis... Mes juo gardinom paskutinių vasaros dienų carpaccio. Su rukola ir parmigiano sūriu. Ir virtomis bulvėmis. Skanumėlis!



Česnakinis padažas aïoli

4 didelės česnako skiltelės
šaukštelis citrinos sulčių
300 ml aliejaus (neintensyvaus kvapo, pvz., saulėgrąžų, rapsų)
druskos, baltųjų pipirų (pagal skonį)
2 žali tryniai ir 1 kietai virtas trynys


1. Išvirkite kietai kiaušinį ir išimkite trynį.
2. Česnako skilteles sudėkite į grūstuvę, įberkite druskos ir kruopščiai sugrūskite (kad gautųsi vientisa masė).


3. Sudėkite du žalius kiaušinio trynius, išplakite. Tuomet palengva (!) pilkite aliejų ir energingai plakite, kol susidarys tiršta masė.
4. Įpilkite šaukštelį citrinos sulčių ir suberkite sutrupintą virto kiaušinio trynį. Viską energingai išplakite, pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Jei reikia, galite įpilti daugiau citrinos sulčių.

P. S. Kad padažas gerai pavyktų, naudokite kambario temperatūros produktus. Jei norite tirštesnio padažo, galite į jį įmaišyti sugrūstą virtą bulvę ar sutrupintą senos duonos riekę.


Šaltinis. Gallo Zafferano.

7 komentarai:

  1. Atrodo fantastiškai :) jei turėsiu kaimiškų kiaušinių reikės pamėginti

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Indre. Būtinai išmėgink, ypač jei mėgsti česnakus :)

      Panaikinti
  2. Labai skaniai atrodo :) Mėgstu aioli su keptomis bulvėmis.

    AtsakytiPanaikinti
  3. va va, jis seniai mano planuose :) gardžios nuotraukos!

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai gražios nuotraukos
    norėjau tik pasiteirauti, ar jį galima ilgiau laikyti? tarkim stiklainiuke šaldytuve apie savaitę kol susivalgys? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) Manau, kad šis padažiukas gal savaitę ir neišsilaikytų... (manau, kad jis kaip ir majonezas atidarytame indelyje apsitrauktų geltona plėvele). Bet kokias 2-3 dienas turėtų dar būti geras :) Mes patys tiek ilgai laikyti nebandėm, tai tiksliai ir negaliu atsakyti...

      Panaikinti