2012 m. spalio 20 d., šeštadienis

Spagečiai su baklažano kukuliais

Kol įrašas apie atostogas niekaip nepasiekia finišo tiesiosios, noriu pasidalinti su jumis šiandien gaminto patiekalo receptu. Dabar pats baklažanų sezonas ir, kol viešėjom Sicilijoj, spėjau vėl juos iš naujo atrasti ir kaip reikiant "užsikabinti". Anksčiau mano receptai su baklažanais apsiribodavo, ko gero, tik mėsos faršu įdarytomis baklažano puselėmis. Vėliau atsirado Pasta alla Norma ir kultinė Parmigiana di melanzane.  Kultinė, nes be galo mėgstama mūsų, pamėgta mūsų bičiulių ir visur, kur tik buvo pristatyta, sulaukusi didžiulio pasisekimo ir ovacijų.



Viena mūsų pažįstama, Liuksemburge užaugusi pusiau kalabrietė, pusiau sicilietė, ir šiaip be galo plepi moteriškė, vieną kartą, galbūt norėdama įsiteikti Citrinai, ėmė liaupsinti sicilietišką virtuvę. "Na, taip, Kalabrijos virtuvė puiki", - tauškėjo. "Bet ką tie kalabriečiai išmano apie baklažanus? Moka tik parmigianą [baklažanų apkepą] pagaminti. O užtat siciliečiai... kiek jie daug receptų su baklažanais žino: ir pasta alla Norma, ir melanzane alla griglia, ir caponata, ir involtini di melanzane...". Kažką dar mėgino prisiminti, bet nepavyko... Apie siciliečių meilę baklažanams jau buvau anksčiau prisiklausiusi iš Citrinos, bet šįkart suklusau ir nusprendžiau šiek tiek praplėsti mūsų įprastą naminį meniu kokiu nors neįprastu pateikalu su baklažanais.

Tam pasitarnavo be galo graži, per atostogas įsigyta knyga apie sicilietišką virtuvę "Sicilia in cucina. The flavours of Sicily". Skirta labiau turistams, bet fantastiškų nuotraukų ir įdomių receptų. Ten manęs laukė mažiausiai šeši receptai su baklažanais ir šiandien šiek tiek pamoderavusi pagaminau spagečius su baklažanų kukuliais (polpette di melanzane).




Spagečiai su baklažano kukuliais
2 valgytojams

200 g spagečių

Kukuliams:
2 baklažanai
1 kiaušinis
100 g tarkuoto pecorino sūrio (arba parmigiano reggiano)
100 g tarkuotų džiūvėsėlių
bazilikų šluotelė
1 skiltelė česnako
aliejaus kepimui
druskos

Padažui:
1 svogūnas
1 skiltelė česnako
400 ml pomidorų tyrės
druskos, pipirų
bazilikų šluotelė
aliejaus kepimui

1. Baklažanus supjaustykite į tris keturias dalis pjaudami išilgai. Išdėliokite į kepimo skardą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min., kol suminkštės.
2. Kol kepa baklažanai, paruoškite pomidorų padažą. Giliame puode aliejuje lengvai pakepkite smulkiai supjaustytą svogūną ir česnaką. Supilkite pomidorų tyrę ir pakaitinkite 10 min. Tuomet pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir smulkiai supjaustytais bazilikais.
3. Iškeptus baklažanus atvėsinkite, nulupkite odelę ir sumalkite.



4. Gautą baklažanų masę sudėkite į indą, suberkite džiūvėsėlius, įpilkite išplaktą kiaušinį, sudėkite smulkiai supjaustytą baziliką, smulkiai supjaustytą česnaką, sūrį ir druską. Viską išmaišykite. Turi gautis mikšta, bet pakankamai sausa ir tvirta masė. 
6. Iš gautos masės tarp delnų suvoliokite nedidelius plokščius kukulius ir apkepkite juos aliejuje karštoje keptuvėje. 



7. Iškeptus kukulius, kad neatvėstų, galite sudėti į šiltą paruoštą pomidorų padažą ir pagal nurodymus ant pakelio išvirkite spagečius.
8. Spagečius sudėkite į lėkštes, ant viršaus sudėkite kukulius ir užpilkite pomidorų padažą.

Skanaus!



P. S. O kol aš tarp delnų voliojau rutuliukus, juos dėjau į įkaitintą keptuvę, o šalia pukšėjo pomidorų padažas su bazilikais, Liuksemburgo katedroj susituokė Liuksemburgo Didžiojo Hercogo sūnus princas Guillaume ir jo išrinktoji Stephanie. Buvo graži ceremonija.

5 komentarai:

  1. mmm, baklažanai :)
    šiandien du dičkius pirkau turguj, bus parmigiana - ir mums ji pati pačiausia :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Super :) Mes irgi ją mėgstam - ir žiemą, ir vasarą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Makaronai - pats geriausias pasaulyje išrastas produktas :) neįsivaizduoju savaitės be jų.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, labai pritariu. Mes, ko gero, neisivaizuojam kokių... hmm..trijų dienų be jų :)

      Panaikinti