2010 m. gegužės 18 d., antradienis

Kulinarinės akimirkos iš Sicilijos ir Romos

Vėl keliavome į Siciliją ir pirmą kartą (aš) į Romą.

Sicilijoje vėl virėme aštuonkojus, kepėme kalmarus ir visokias Viduržemio jūros žuveles, apšlakstytas nuostabiausiu pasaulyje alyvuogių, citrinos ir petražolių padažu. Pirmą kartą ragavau burratos - tokio mozzarellos sūrio su viduje plaukiojančia grietinėle pundelio. Riebokas, bet nuostabaus skonio atradimas! Žinoma, vėl skanavome iš Eričės miestelio parsivežtų Sicilijos simbolinių saldumynų - iš rikotos pagamintų pyragėlių cassata ir cannoli. Ir, žinoma, dieviškų ledų Palerme.

Ledai patiko ir Romoje. Skonių gausyyybė, o laiko nedaug, tad buvo labai sunku išsirinkti. Pirmąją vietą laimėjo cinamoniniai ir imbieriniai, nusipirkti einant pro šalį vienoje, ko gero, jokiuose giduose nepažymėtoje ledainėje. Dar buvo įvairiausių kitokių skonių: medaus, morengo, rikotos ir baziliko ir visokių kitokių keisčiausių ir neįtikinamiausių. Juos palikome kitam kartui. Romoje dar ragavome ir artišokus (carciofi alla romana), ir pasta ai carciofi, ir, be abejo, spaghetti alla carbonara su kiaulės pažandės (it. guanciale) mėsyte. Pastarųjų receptėlis būtinai vieną dieną atkeliaus ir į šį tinklaraštį :)

O dabar lai kalba nuotraukos...


Pecorino sūriai, alyvuogės ir skanioji burrata


Aštuonkojo ir kalmarų gaminimas


Sicilijos saldumynai, cassata ir canoli


Picų automatas Trapani oro uoste


Ledų gausybė Romoje


Jaukios Romos parduotuvėlės ir focaccia


Pica su citrusiniais vaisiais ir romietiška osteria su romiečių dialektu parašytu meniu

4 komentarai:

  1. man su itališkais ledais kol kas dar neaiškus vienas dalykas - ar jie yra ir gaminami ten kur pardavinėjami? Esu girdėjusi kalbant, kad būten ten ir ten būna itin skanūs ledai, bet apėjus kelias ledų vietas randu identišką asortimentą, na išragaut aišku jo neišragaunu. Bet mažuliukę abejonę turiu, gal į skirtingas vietas atvežami iš to paties ledų šaldytuvo?Gal žinai, kaip yra?
    beje, rašiau savo įspūdžius apie Italijos virtuvę, užmesk akį, ir galbūt nuomonę http://www.7ravioli.com/italijos-virtuve/.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dalia, pasak manojo italo (Citrinos), normaliu atveju ledai gaminami vietoje, pačioje ledainėje. Asortimentas tikriausiai maždaug toks pats būna todėl, kad yra tam tikri tradiciniai ledų skoniai, kurių tikisi klientai, todėl jie ir gaminami. Kokios išradingesnės ledainės prigalvoja daugiau, išradingesnių, keistesnių. Be to, skaniausi tam tikro skonio ledai priklauso ir nuo regiono. Pavyzdžiui, pačius skaniausius pistacijų ledus, citrinos šerbetus ar migdolų pieno granitas rasi Sicilijoj, kuri ir garsėja šiomis gėrybėmis. Saldymedžio ledai geriausi Kalabrijoj it t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nu dabar tai jau tragiškai noriu į Italiją. :D Iki šiol tik labai norėjau, dabar jau tragiškai. :D

    AtsakytiPanaikinti