2010 m. lapkričio 21 d., sekmadienis

Pūkinis sūrio ir sotusis šokolado suflė

Ketvirtadienį mūsų namai skaniai kvepėjo sūriu, o sekmadienį - šokoladu. Išbandėme klasikinius sūrio ir šokolado suflė. Bandymas visai pavyko, patiko ir, manau, ekspermentuosime toliau. Abu suflė puikiai iškilo, tik šokoladinis ištraukus iš orkaitės kiek pabliuško. Sūrio gavosi purus, lengvutis, o šokolado - kiek sunkesnis ir sotesnis. Pirmąjį galite valgyti kaip vakarienės patiekalą arba pirmąjį karštą patiekaliuką, o antrasis - puikiai tiks desertui. Mes kepėme mažuose 11 cm skersmens indeliuose. Galima kepti didesniame inde, tačiau atitinkamai pakoreguokite ingredientų kiekius.


Sūrio suflė

Gaminimo trukmė: apie 50 min.
4 indukai


25 g miltų
25 g sviesto
250 ml pieno
80 g tarkuoto Beaufort sūrio (galite naudoti ir kitokį savo mėgstamą sūrį, pvz. Ementalį ar pan.)
arba (kaip gaminome mes) 20 g tarkuoto Parmigiano ir 60 g Beaufort sūrio, supjaustyto kubeliais
2 tryniai
3 baltymai
muskato riešuto
druskos, pipirų
truputėlis sviesto ir miltų indeliams ištepti



1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių.
2. Puodelyje ištirpinkite sviestą, sudėkite miltus ir gerai išmaišykite.
3. Po truputį supilkite pieną ir maišykite tol, kol neliks gumulėlių. Pagardinkite druska, pipirais, įtarkuokite truputėlį muskato riešuto. Pavirkite ant nekarštos ugnies keletą minučių.
4. Sudėkite sutarkuotą sūrį ir palikite atvėsti keletą minučių. (Arba: sudėkite tarkuotą parmigiano sūrį ir kubeliais supjaustytą Beaufort sūrį - pagaminę pagal šį variantą, iškeptame suflė rasite skanių ištirpusio sūrio gabalėlių.) Sudėkite kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite.
5. Su elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite baltymus. Palengva sumaišykite juos su paruošta sūrio mase. Maišykite labai lengvai, kad baltymai išlaikytų savo formą, nes būtent jie iškildins suflė.
6. Indelius ištepkite sviestu ir miltais. Sudėkite į juos paruoštą tešlą ir kepkite orkaitėje apie 25 min.
7. Patiekite vos ištraukus iš orkaitės.


Šokolado suflė


 
Gaminimo trukmė: apie 45 min.
3 indukai

110 g juodojo šokolado
20 g sviesto
2 tryniai
3 baltymai
50 g cukraus pudros
truputėlis sviesto ir cukraus indeliams ištepti
kakavos pabarstymui


1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių.
2. Į vandenį pamerktame indelyje ištripdykite šokoladą. Sudėkite sviestą ir išmaišykite. Sudėkite kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite.
3. Su elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite baltymus ir po truputį plakant sudėkite cukraus pudrą. Palengva baltymus įmaišykite į paruoštą šokolado masę. Maišykite labai lengvai, kad baltymai išlaikytų savo formą, nes būtent jie iškildins suflė.
4. Indelius ištepkite sviestu ir cukrumi. Sudėkite paruoštą tešlą ir kepkite orkaitėje apie 25 min.
5. Iškeptus suflė apibarstykite kakava ir iš karto patiekite.

Patarimas. Prieš plakdami baltymus įberkite mažytį žiupsnelį druskos. Druska padės plakant sustandinti baltymus.

Skanaus ir gražios ateinančios savaitės:)

 
Abu receptai pagal žurnalą "Saveurs" Nr.179, 2010 m. lapkričio mėn.

8 komentarai:

  1. Kaip dabar norėčiau kažko panašaus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viskas, ir man reikia. Tokių indelių ir po to - ir tokių kepinių. Taškas. :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sūrio suflė, skamba prabangiai. Reikia išbandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ir vienas, ir kitas variantas labai vilioja :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip, taip, taip... man irgi reikia. Labai, labai reikia :D Šiaip aš juos bijau šiek tiek gamint. Na, bet reiks pasiryžt :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nezinau ar cia ziema artejanti, bet baisiai noriu tu visu saldziu sokoladiniu nuodemingu dalyku... o juk tai taip nesiderina su mano tariama sveika gyvensena. Bet gal kaledom pasilaikysiu ta sokoladine sufle...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ei, kaip smagu gauti tiek komentarų ;)

    Karolina, Asta, Viktorija, Egidija, būtinai išmėginkit, ypač tuos sūrio pūkučius rekomenduoju :)

    Jurga, bijot nėr ko ;) Svarbiausia baltymus gerai išplakt ir palengva juos įmaišyt, štai ir visas sudėtingumas.

    Jolita, manau, jei norisi, tai reikia ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai gundo...ragavau kavinej su ledais,tai taip skanu buvo.O dabar reikes pasigamint namie.Paziuresim kaip iseis.Bet kaip visada pirmas blynas jauciu bus prisviles.Bet kaip bus taip.;)

    AtsakytiPanaikinti