Na, ir pas mus atkeliavo žiema. Su sniegu, šaltuku, kalėdiškai pasipuošusiomis gatvėmis ir vitrinomis, raudonomis praeivių nosytėmis ir... keletu peršalimo virusėlių. Paskutinės savaitės be galo darbingos, tad grįžus namo nebelieka jėgų kažką gaminti ar kepti...ar fotografuoti.... Šiomis dienomis virtuvėje sukinėjasi tik Citrina, o aš, išsitiesusi ant sofkutės, tik mirksiu kiek prasikaltusiomis blakstienomis ir šypsausi dėkinga, palaiminga šypsena :)
Su už lango krentančiu sniegu kur buvus, kur nebuvus pasibeldė ir kalėdinė nuotaika. Ir kur ji nepasibels, jei be krentančio sniego dar ir visi maisto tinklaraščiai tik ir skelbia visokius viliojančius kalėdinių kepinėlių receptėlius. Jau dabar nebežinau, ką ir išsirinkti pagaminti: ar Jurgos gyvybingus elniukus, ar Astos vieną iš daugybės silkučių ar spanguolių ir cinamono pyragą, ar Jurgitos imbierinius žmogučius... Ech, galėtų tas pasirinkimas būti kiek mažesnis, būtų paprasčiau... :) Na, bet nuslūgus darbams, gal atsiras laiko ir bent dalį šių receptėlių išmėginti.
Na, o kad ir mūsų tinklaraštis labai neatsiliktų nuo kalėdinio šurmulio, traukiu iš archyvų vieną receptėlį, kuris toks baltas kaip ir atėjusi žiemužė (na, čia jau reikėjo kažkaip pasistengti pritempti). Kažin, ar gnocchiai (njokiai :) ) labai kalėdinis patiekalas, bet reikia kažkaip suktis iš padėties :) Kažkada (na, gal ir ne taip jau labai seniai) juos gaminome. Procesas ėjosi gan sėkmingai, bet baigėsi gan skausmingai - taip brūžavome peiliu, kad subrūžavome stalą. Tada buvo kiek apmaudu, dabar ima juokas: et, vistiek to stalo dienelės jau suskaičiuotos, o šios nesėkmės rezultatas - įsigyta nauja didžiulė pjaustymo-gaminimo lenta, valio :)
Be to, kad gnocchiai yra naminiai (o tai yra savaime nuostabus dalykas), dar vienas šio recepto nuostabus dalykas yra padažas. Jis mano vienas mėgstamiausių. Ir tinka ne tik su gnocchiais, bet ir su visokiais makaronais (geriausiai - trumpais). Taigi, jei jau susiviliojote, štai jums receptėlis.
Naminiams gnocchiams:
300 g miltų
1 kg bulvių
1 kiaušinis
druskos
Padažui:
150 g gorgonzolos sūrio
300 g grietinėlės
6 šviežaus šalavijo lapeliai ir dar keletas papuošimui
druskos, pipirų
1. Pasūdytame vandenyje išvirkite nuplautas bulves su lupenomis ir jas nulupkite (kaip lupti karštą bulvę, parodyta aukščiau esančiame paveikslėlyje). Nuluptas šiltas bulves sutrinkite, kad neliktų nemalonių gumulėlių.
2. Ant stalo suberkite miltus, sudėkite sutrintas bulves, įberkite žiupsnelį druskos ir išminkykite. Suformuokite duobutę ir į ją įmuškite kiaušinį. Gerai išminkykite, kad tešloje neliktų gumulėlių.
3. Iš išminkytos tešlos atpjaukite mažą gabalėlį ir delnais suvoliokite 2-3 cm juostelę. Tuomet juostelę supjaustykite nedideliais 1 cm pločio gabalėliais ir dėliokite juos ant paruošto miltais pabarstyto padėklo. Pjaustyti galima po vieną juostelę arba, suvoliojus jų keletą ir išdėliojus viena kitos, visas iš karto. Kad gnocchiai nesuliptų, prieš dėliodami juos ant padėklo, dar lengvai apvoliokite miltuose. Supjaustytus gnocchius galite palikti tokius, kokie yra, t. y. lygius, arba, jei turite kantrybės, galite šakutės pagalba juos papuošti įspaustomis juostelėmis. Gaminimo procesas gan juokingai angliškai su itališku akcentu pademonstruotas štai čia.
4. Kai gnochiai jau paruošti ir laukia, kuomet galėsime juos išvirti, užkaiskite vandenį jiems virti ir pradėkite gaminti padažą.
5. Padažas gaminamas labai paprastai. Į įkaitintą keptuvę supilikite grietinėlę, suberkite gabalėliais supjaustytą gorgonzolos sūrį ir ant nedidelės ugnies palengva maišydami jį ištirpdykite. Pagardinkite truputėliu druskos, pipirų ir šalavijo lapeliais.
6. Pasūdytame vandenyje išvirkite gnocchius, tai turėtų užtrukti vos keletą minučių, kol jie iškils į paviršių. Išvirusius nukoškite ir supilkite į keptuvę su padažu, išmaišykite ir patiekite papuošdami keliais šalavijo lapeliais.
6. Pasūdytame vandenyje išvirkite gnocchius, tai turėtų užtrukti vos keletą minučių, kol jie iškils į paviršių. Išvirusius nukoškite ir supilkite į keptuvę su padažu, išmaišykite ir patiekite papuošdami keliais šalavijo lapeliais.
Štai ir viskas. Skanaus ir gražios ateinančios snieguotos savaitės! :)
siandien valgiau kazka panasaus restorane, absoliutus apsivalgymas. traukiam i meniu po artimiausio apsipirkimo (gorgonzolos musu saldytuve paprastai nera)
AtsakytiPanaikintihmmm, reiktų išbandyti kažkada :)
AtsakytiPanaikintiypač padažas skanus iš paskaitymo :)
AtsakytiPanaikintismagumėlis, kad turiu užsišaldžiusi njokių :) reiks su tokiu padažu paragauti.
AtsakytiPanaikintio patinginiauti kartais yra labai gerai!
Karštų bulvių lupti nereikia. Jeigu karštas bulves, virtas su lupenomis, staiga atšaldyti labai šaltame (galima net ledukų įdėti) vandenyje - odelė nusilups bemaž pati - gaunasi lygiai toks pat efektas, kaip nuplikytų pomidorų.
AtsakytiPanaikintiO receptukas atrodo fainas, bus išbandytas.
Vakar vakare niokiai buvo pagaminti :) dar siryt seiles tysta prisiminus... niam niam. gavosi gerai, sublizgejau (vyriskis paklause, kuriam pastificio pirkau niokius :) ). Kartosim. Aciu uz recepta! :)
AtsakytiPanaikintiEvelina, jėj kaip smagu, kad išbandei! O dar palyginimas su pastificio njokiais, tai super duper komplimentas :)
AtsakytiPanaikintiLaima, dėl kažkokių priežasčių gaminant njokius bulvės turi būti lupamos karštos. Tai pabrėžiama keliuose šaltiniuose. Kodėl, nežinau. Vis ruošiuos Citrinos paklaust, bet pamirštu...
Kaip aš čia juos praleidau, skanėstas gi koks!
AtsakytiPanaikintiP.S. Kur dingę?
Jurgita, nedingę. Esam, skaitom, naršom. Ir gaudom įkvėpimą :) Tuoj grįšim, gal jau greitai. Ačiū, kad pasigedai :)
AtsakytiPanaikintiO gnocchiai skanėstas, tikrai :)
Oi kaip sukirsciau dabar pora tokiu porciju!!!
AtsakytiPanaikinti;) tad pirmyn į virtuvę ;)
AtsakytiPanaikinti