2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Gnocco fritto su kumpio griežinėliais

Na, mes jau atidarėme sodininkavimo-daržininkavimo sezoną. Lysvės sukastos ir aptvertos tvorele, salotos su ridikėliais pasėtos, cukinijos, česnakai, svogūnai, morkos, burokai, špinatai taip pat, pomidorai į vazonėlius sukaišioti, agurkai taip pat (jau net nemažai paūgėjo), prieskoninės žolelės pasėtos... ir lauksim toliau šiltėjančių orų. Bet tai koks nuostabus jausmas man, tokiai pradedančiajai gėlininkei, pamatyti dar iš rudens pasodintus žydinčius krokus, besistiebiančias tulpes, narcizus, broliukus (taip juos vadina mano mama). Vadinasi, nesušalo, ištvėrė žiemą, išdygo, žydi...

Na, o patiekalas šiam kartui toks Užgavėninis. Kaip visad, pavėluotai, jau prieš šimtą metų tos Užgavėnės buvo!!, o aš niekad nespėju kokio šventinio patiekalo iš anksto paskelbti. Na, bet gal kada pasitaisysim :)  Nors šiuos pyragiukus galima puikiai ir ne Užgavėnėms pritaikyti. Jie puikiai pakeis, pvz., duonos lazdeles (grisinius), patiekiant su kumpio griežinėliais.

Trumpas kultūrinis-kulinarinis įvadas. Gnocco fritto kilęs iš Emilijos regiono, o kituose Italijos regionuose ir miestuose įgijęs kitokius vardus, pvz., Kremonoje vadinamas chizza, Parmoje - torta fritta, Bolonijoje - crescentina. Ir ingredientai įvairiose vietose kiek skiriasi: vieni deda kiaušinį, kiti - ne, kai kurie įpila vyno stiklinę, grietinėlės ar įdeda rikotos. Šie traškūs pyragiukai valgomi kartu su įvairiais kumpiais, dešromis, salotomis, sezono metu - su vynuogėmis, o žiemą - su aliejuje ar acte marinuotomis daržovėmis. Puikiai dera ir su šviežiais sūriais, pvz., stracchino ar raveggiolo. O užsigeriama taure lengvai putojančio Modenos Lambrusco vyno ar net gurmaniškai - šampanu.  



Gnocco fritto su kumpio griežinėliais
6 asmenims

500 g miltų
120 g stracchino sūrio
20 g sviesto
100 ml gazuoto vandens
100 ml pieno
aliejaus kepimui
druskos


1. Vos vos pašildykite pieną. Ištirpdykite sviestą. Iš miltų supilkite "šulinį" ir į viduriuką įpilkite drungno pieno, ištirpdytą sviestą, įdėkite stracchino sūrį ir įberkite žiupsnį druskos. Išminkykite tešlą vis po truputį įpildami gazuoto vandens. Vandens pilkite tiek, kad tešla taptų minkšta, bet nelipni, neliptų prie pirštų ir galėtumėte suformuoti dailų rutulį. Tešlos rutulį įpjaukite kryželiu, uždenkite drobiniu rankšluostėliu ir palikite dviems valandoms.
2. Vėl paminkykite tešlą keletą sekundžių, tuomet ją iškočiokite iki maždaug 4 mm storio ir supjaustykite į nedidelius rombus (kraštinė - maždaug 5 cm).
3. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų ir po kelis apkepkite pyragiukus, kol gražiai apskrus. Ištraukite juos kiaurasamčiu ir sudėję į lėkštę lengvai nusausinkite aliejų popierine servetėle.
Patiekite su vytinto kumpio griežinėliais, stracchino sūriu (ar kitokiu tepamu sūriu) ar konservuotomis daržovėmis.


Šaltinis. "Sale e pepe", febbraio 2012, 10 psl.

6 komentarai:

  1. Kadangi šiandien gaminu vien saldėsius (monkey bread, sausainiai darban, jogurtas, kuris tikrai bus valgomas su kažkuo saldžiu) tai šito patiekalo labai norėčiau. Atrodo toks traškus, o kas trašku - man labai patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha, jie traškūs tokie :) Kaip įdomu, monkey bread... gal bus receptėlis? :)

      Panaikinti
    2. Turėjo būt, ale kai kas namie iki kol grįžau iš darbo sunaikino visą pyragą ir nuotraukos liko tik tokios so so tekšt plekšt iš ryto. Bet manau jį bus verta perkepti, nes be galo patiko :)

      Panaikinti
  2. o, geras, kaip tik ragavom per Velykas, buvom netoli Mantujos.. pirmakart ragavau, skanu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras :) Ten aplink jus turėtų būti tas gnocco fritto labai populiarus. Aš jo pirmąkart ragavau Milane :) O kas gero Mantujoj? :)

      Panaikinti