2010 m. birželio 29 d., antradienis

Keksiukai su trešnėmis



Keksiukų, arba mafinų, kepėjėlė mūsų šeimoje esu tik aš (Bulvė). Juos pradėjau kepinėti prieš kokius trejus ketverius metus - daugiausia bičiulės Giedrės dėka, kuri yra tikra keksiukų su braškėmis ir bananais virtuozė. Esu nusipirkusi tokią keksiukų receptėlių knygelę, kurią parašė Paryžiuje savo sulčių barą turintis amerikietis Bobas, kurio tikrasis vardas visai ne Bobas, o Marc Grossman. Jo sulčių bare (Bob's Juice Bar) dar nesu buvusi, nors labai viliotų jį kada nors išmėginti. Bobas toje knygelėje nepagaili gerų keksiukų kepimo patarimų. Pavyzdžiui, pasak Bobo, rasti gerą keksiuką yra labai nelengva. Nes daugeliui kepėjų labiau rūpi jų grožis nei skonis (hm, gal ir tiesa...). Daugelis norime, kad keksiukai būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki. Štai keletas Bobo patarimų, kaip juos iškepti kuo sveikesnius:

1. Vaisiai. Vaisiai yra sveikas dalykas, tačiau esant aukštai temperatūra jie praranda nemažai vitaminų. Tad Bobas siūlo vaisius įsprausti į patį keksiuko vidurį, nes jie ten bus trumpiausiai veikiami karščio. Ir jei pavyksta, vaisius supjaustyti kuo didesniais gabalėliais.

2. Sviestas. Nors sviestas ir skanus dalykas, tačiau, deja, riebokas. Išradingasis Bobas teigia, kad apskritai sviestas nėra labai geras keksiuko ingredientas. Daug geriau naudoti saulėgrąžų aliejų, kuris yra polinesotusis riebalas ir suteikia keksiukams minkštumo bei glotnumo.

3. Miltai. Nors sveikuoliai bevelytų rinktis viso grūdo miltus, deja, iš jų iškepti keksiukai būna pernelyg kieti. Pasak Bobo, geriau rinktis įprastus baltus kvietinius miltus.

Dar Bobas pataria pernelyg smarkiai nemaišyti tešlos, nes perdaug maišant susidaro per daug gliuteno ir tešla netenka oro, todėl keksiukai iškeps pernelyg sausi. Tad nereikia bijoti palikti net ir gumulėlių, nes bekepant jie išnyks. Tai pat nereikėtų tešlos palikti ilgam laikuiOrkaitę būtina įkaitinti iki reikiamos temperatūros ir tik tuomet pašauti keksiukus. Taip būsime tikri, kad jie geriau kils.

Tiek patarimų, o dabar Bobo knygos receptėlis - keksiukai su vyšniomis (kurias aš keičiau trešnėmis).



12 keksiukų*
Gaminimo trukmė: apie 20 min.
Kepimo trukmė: 20-25 min.

sausieji ingredientai:
240 g kvietinių miltų
75 g avižų
3 šaukšteliai kepimo miltelių
110 g cukraus
1 šaukštas cinamono
1 šaukštelis druskos

skystieji ingredientai:
150 ml pieno
110 ml saulėgrąžų aliejaus
2 kiaušiniai
180 g sutarkuotų obuolių (maždaug 2 obuoliai)
185 g vyšnių arba trešnių be kauliukų ir supjaustytų į keturias dalis

* Bobas rašo, kad iš šio kiekio iškeps 12 keksiukų. Kadangi pritrūkome miltų, visus ingredientus dalinau per pusę ir gavosi... 12 keksiukų (nedidukų). Galbūt viskas priklauso nuo keksiukų dydžio, tačiau jei nenorite pernelyg daug keksiukų, dalinkite ingredientus pusiau.



1. Orkaitę įkaitinkite iki 205C lapsnių.
2. Sumaišykite visus sausuosius ingredientus.
3. Įdėkite sutarkuotus obuolius ir supjaustytas vyšnias (trešnes) ir išmaišykite.
4. Atskirai sumaišykite likusius skystuosius ingredientus ir gautą masę supilkite sausųjų ingredientų ir obuolių bei vyšnių (trešnių) masę. Lengvai išmaiškite (ne per daug!).
5. Gautą tešlą sudėkite į keksiukų formeles ir pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
6. Kepkite 20-25 min. Keksiukai turi būti minkšti su gražiai paskrudusia plutele. 

Skanaus!


7 komentarai:

  1. mmm... norėčiau tos knygos :) Ir patarimai neblogi. Ir dėl maišymo jis yra teisus. Kai nustojau pernelyg uoliai stengtis juos daryt, man jie tikrai pagerėjo :)))
    O dar žiūrėjau tokią amerikonų laidą, kurioje sakė, kad sviestą galima pakeisti tarkuota cukinija, kuri priduoda keksiukams drėgnumo, o ir tipo mažiau kalorijų ir atitinkamai sveikiau. Bet taip dar nebandžiau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai įdomu - vietoj sviesto cukinija! Taip dar negirdėjau, būtų įdomu išmėginti:) O tas Bobas į daugelį savo receptėlių deda tarkuotų obuolių. Gal čia irgi kokia jų drėgnumo ir purumo paslaptis... tik jis apie tai nieko nerašo...
    O dėl maišymo tai tikrai - kuo neuoliau, tuo geriau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gali būt, kad obuoliai suteikią tą patį, ką ir cukinija. Įdomiai. Reiktų pabandyt. Bet jis vis tiek naudoja riebalus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai apsidžiaugiau atradus tokį gražų tinklaraštį.
    Buvau parašius labai ilgą komentarą, aprašydama kaip apsidžiaugiau ir kaip ateidinėsiu, bet netikėtai aptikau, kad komentavimo būdas bais sudėtingas. Arba aš nemokša nežinau, ką įrašyt prie atviro identifikatoriaus. Norėčiau pasirašyti kaip Dalia iš www.7ravioli.com, o nepavyksta. Dabar ieškau visokių landų, kaip čia galėč palikti ženklą, kad buvau ir apsidžiaugiau, (jokia aš ne livžurnalininkė), per tas paieškas net ilgasis gražusis komentaras prapuolė.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dalia, gaila, kad man neteko pamatyti to komentaro... bet vis tiek labai ačiū :) Tiesa sakant, aš ir pati tose bloginėse gudrybėse nelabai gaudausi. Kai pati ką nors komentuoju, pastebėjau, kad geriau būti užsiregistravusiai į savo tinklaraštį, tuomet komentuojant kitus prie "Komentuoti kaip" automatiškai atsiranda tinklaraščio pavadinimas ir niekur nereikia iš naujo registruotis. Gal taip pamėgink :) Tikiuosi, kad šios techninės kliūtys toliau nebekliudys gauti tavo komentarų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Bulvele Citrinėle, man atrodo taip, pagal dabartinius tavo nustatymus yra patogu komentuoti tam, kuris savo tinklaraštį turi google, wordpress ar kitose išvardintose sistemose. Komentatorius turi pasirinkti iš baigtinio sąrašo. O pvz aš neseniai patapau tokia mandra, kad su visais savo Septyniais virtieniais iš tų sistemų išsikrausčiau. Jeigu norėtum mus, mandruolius, įsileisti kaip komentatorius, reiktų daryt taip: Kūrimas -Nuostatos -Komentarai... ir ten pasižiūrėti, kuriame burbuliuke nori uždėti tašką prie "Kas gali komentuoti".
    Jei pažymi, kad "bet kas", tada aš bent taip manau, kad tada galėčiau pasirašyti savo vardu, o tu paskui ant mano vardo spustelėjus, galėtum ir į mano tinklaraštį šoktelti. Pabandom?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dalia, ačiū už patarimą. Esi tikra bloginių subtilybių žinovė! ;) Jau pakeičiau nuostatas, tad turėtum galėti komentuoti tiesiai iš visų 7 virtienių ;) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti