2010 m. spalio 18 d., pirmadienis

Toskanietiškas vištos kepenėlių paštetas

Duonos skrebučiai su vištos kepenėlių paštetu - vienas pagrindinių toskanietiškų užkandžių. Jų rasite beveik visuose Toskanos restoranėliuose besislepiančius po pavadinimu "crostini ai fegatini". Arba, jei užsisakysite "crostini toscani" arba "crostini misti" gausite paragauti trijų rūšių duonos skrebučių - su pomidorų, grybų ir vištos kepenėlių užtepėlėmis.


Paštetas tepamas šiltas (čia pati geriausia šio patiekalo dalis!) ant paskrudintos bedruskės toskanietiškos duonos riekelės. Patys toskaniečiai duonos skrebutį dar kartais pamirko saldžiame vyne vin santo ir užtepa šio šiltutėlio pašteto.


Mums didžiausią ir skaniausią įspūdį paliko crostino ai fegatini, ragautas Florencijoje osterijoje "Dell'Agnolo". Jis buvo patiektas tik vienas, bet didžiulis, šviežutėlis, šiltutėlis. Dingo akimirksniu. :)

Gaivindami prisiminimus apie kelionę į Toskaną, gaminome ir mes šį paštetą. Man visų paštetų gaminimas visuomet asocijavosi su itin ilgu gaminimo procesu. Bet Citrina jį taip mikliai sumaišė, kad nespėjau nė mirktelėti ir ant lėkštės jau puikavosi gražutėliai duonos skrebučiai (šį kartą, deja, ne toskanietiškos) su šiltu paštetu. Rekomenduojame ir jums :)


Gaminimo trukmė: apie 45 min.

350 g šviežių vištos kepenėlių
1 svogūnas
1 aliejuje konservuotas ančiuvis
žiupsnis kaparėlių
pusė stiklinės balto sauso vyno
druskos, pipirų
pusė stiklinės daržovių sultinio
alyvuogių aliejaus kepimui

1. Pirmiausia išvalykite vištos kepenėles ir trumpam  pamerkite į vandenį ančiuvį (kad išeitų druska) bei išimkite iš jo kaulą.
2. Smulkiai supjaustytą svogūną lengvai apkepkite alyvuogių aliejuje. Sudėkite kepenėles, pagardinkite druska ir pipirais ir įpilkite pusę stiklinės balto vyno. Leiskite vynui išgaruoti. Troškinkite apie 15 min. ant vidutinio karščio ugnies. Tuomet nukelkite keptuvę nuo ugnies ir nukoškite kepenėles.
3. Į mikserį sudėkite pakeptas kepenėles, kaparėlius ir supjaustytą ančiuvį. Išplakite pasirinkę pirmą plakimo greitį.
4. Gautą masę vėl supilkite į keptuvę ir lengvai užvirinkite 10-15 min. po truputį supildami daržovių sultinio. Jei reikia, pagardinkite druska ir pipirais.
5. Paštetą tepkite dar šiltą ant paskrudintos baltos duonos riekės.



Skanaus ir gražios savaitės! :)

11 komentarų:

  1. Kaip tyčia liko kepenėlių. Ir galvojau apie paštetą, bet šiek tiek pritingėjau recepto ieškot. O čia kaip tyčia pataikei :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, kaip fainiai :) Na, tai, taip sakant, voila, štai tau ir receptėlis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, labai smagu paskaityti ir rasti kažką artimo.
    Aš gyvenu toscanos regijone, taigi man ši virtuvė jau labai gerai pažystama.
    Sėkmės jums gaminant, o aš karts nuo karto apsilankysiu pasicekavisiu...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labas, Inga, smagu, kad užsukai :) Gyveni tikrai labai gražioj ir skanioj vietoj. Lauksim ir tavųjų išbandytų toskanietiškų receptėlių ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Va dėl to aš ir myliu itališką virtuvę :) Aprašei - aš mintimis jau ten beragaujanti :) Mėginsiu!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kažkaip tavo parašymai apie Toskaną man širdį spaudžia :) Sesuo poryt baigia ten darbą, o aš per beveik metus nesugebėjau sėsti į Frecciarossa, kad su vietoj gyvenančiu po apylinkes pasibastyčiau ir va tokių visokių crostini paragaučiau...

    Šiandien, beje, kepenelėles sugadinau blyneliams mažojo valgytojo garbei, o jis garbingai juos nustūmė šalin. Geriau jau pašteto būčiau pasigaminus...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jurgita, ir mes mylim ;)

    Egle, Toskana ir jos skanumynai tikrai verti kelionės. Nors gi dar nevėlu tau pasitaisyti, kad ir be vietinio :)
    Prajuokinai dėl mažylio :) Na, kepenėlės gan subtilus dalykas: arba jas dievini, arba nekenti. Pvz., manasis Citrina šiaip jų nemėgsta, daro išimtį tik šiam paštetui. O man jos skanios visokios...tik šiaip gal nėra labai sveikos...

    AtsakytiPanaikinti
  8. na gal ir skanus, bet atrodo nuotraukoje labai labai "neapetitnai", nesakysiu i ka panasu..

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonime, prajuokinai :) Sutinku, kad išvaizda gali visokių asociacijų sukelti ;) bet visi kepenėlių paštetai maždaug tokie, o šis buvo nufotografuotas dar labai šviežias, nespėjęs sutirštėti :) :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki Citrina ir Bulve,

    ačiū Jums labai už nuostabų receptėlį. Padariau viską kaip liepta ir gavosi tiesiog SUPER!!! Et Bulvyte, kaip priminė Florenciją ir mūsų kartu praleistą smagų laiką...
    beje išbandžiau veršelio kepenelės, nes vištų kepenėlių nebuvo....skonis magiškas ir.. patenkinau savo Fe matyt trūkumą :)
    skanaus!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Vike, kaip smagu, kad puikiai pavyko ir su veršeliu :) Ech, tu kepenėlių mėgėja ;)) Jei galėtum, tikriausiai, visas kepenėles Florencijos centriniam turguje išpirktum ;))

    AtsakytiPanaikinti