2011 m. sausio 16 d., sekmadienis

Sūdyta lašiša su garstyčių ir medaus padažu

Na, atrodo, pagaliau atėjo metas sugrįžti. Šiandien ir saulė iš po debesies išlindo, ir rūkas po truputį sklaidosi.

Kadangi to dar nepadarėme, sveikiname visus su Naujaisiais. Linkėjimams juk niekada ne per vėlu :) Linkime tiesiog skanių, kvapnių ir įdomių metų. Ir būkite visi laimingi ir patenkinti :)

Grįžtame po jaukių sugrįžimų į namus, po anuliuotų skrydžių ir užpustytų oro uostų, po gautų nuostabių naujienų, kurios kitus metus padarys labai ypatingais... To tikimės :) Bet viskam savo laikas.

O šiandien atėjo laikas sūdytai lašišai :) Aš be galo mėgstu rūkytą lašišą, tad sūdyta lašiša man buvo labai mielas atradimas. Na, atradimas jau gan senokas, bet pasidalinti (kaip ir dalyti linkėjims ;) ) niekada ne vėlu. Svarbiausias šio recepto dalykas - labai šviežia ir ekologiška lašiša. Teko skaityti įvairių, tikrai lašišos nešlovinančių straipsnių Lietuvos spaudoje, tad manau, renkantis ją, kaip ir apskritai visą žuvį, reikia būti itin akyliems. Parduotuvėje Citrina visuomet lašiša įvertina labai kritiška akimi, nes lašiša turi būti itin šviežia. Jei lašiša įtinka, ją čiumpame ir parsinešę į namus sūdome. Šį kartą dar ją pagardinome ir garstyčių-medaus padažu.



2 valgytojams:
Gaminimo laikas: 20 min.
Lašišos sūdymo laikas: mažiausiai 1 para

250 g lašišos filė
1 šaukštelis rupios jūros druskos
pusė šaukštelio cukraus
pusė šaukštelio juodųjų ar baltųjų pipirų
šluotėlė krapų
šaukštelis kadagio uogų

Padažui:
1 kiaušinio trynys
šaukštas aliejaus
pusė šaukšto garstyčių
pusė šaukšto medaus
šluotelė krapų
1 citrinos sulčių
druskos, pipirų

1. Inde sumaišykite rupią jūros druską, cukrų ir juoduosius pipirus. Gautu mišiniu gerai apibarstykite lašišą, užklokite supjaustytais krapais ir apiberkite kadagio uogomis. Įdėkite bent parai į šaldytuvą, tuomet lašiša bus švelnaus skonio. Jei palaikysite bent dvi paras, bus aštresnė, sūresnė.
2. Pagaminkite garstyčių ir medaus padažą. Smulkiai supjaustykite krapus. Įmuškite kiaušinio trynį, įdėkite garstyčių ir šaukštą aliejaus ir labai gerai išplakite. Įberkite druskos, pipirų, medaus, citrinos sulčių. Ir pabaigoje - supjaustytus krapus. Išplakite.
3. Sūdytą lašišą sujaustykite plonais griežinėliais ir patiekite su garstyčių ir medaus padažu, citrinos gabalėliais, kaparėliais.

Skanaus! :)

4 komentarai:

  1. Ooo, grįžot, valio valio (:
    Ir jus su Naujais. Pačių skaniausių :)

    Lašiša tobula. Aš žuvies nemoku rinktis, nors Londone jos pasirinkimas tiesiog sunkiai tikėtinas... Seniai svajoju apie šviežią, patį šviežiausią tuną ir lašišą (: Gaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai ačiū, Jurgita! Aš irgi nesu didelė žuvies rinkimosi ekspertė, šį darbelį visuomet atlieka Citrina. O šiaip ir aš džiaugiuosi, kad čia turim gerą žuvų pasirinkimą, žuvį valgyti sveika ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gauti naujų metų palinkėjimus, kai jau nebesitiki jų gauti, netgi smagiau :)

    Švedijoj rodė dokumentinį filmą apie Norvegijoj auginamas lašišas. Daug povandeninių srovių tame versle. Islandas, žuvų miltų fabrikėlio savininkas sakė, kad jis nevalgo lašišų, nes žino, kuo jas maitina, gi pats tą gamina ir norvegams parduoda.
    Neskanu burnoj paliko po to filmo, bet lašišas ir toliau mėgstam. Man švediškoji gravadlax skaniausia. Šitas ne visai tradicinis variantas laukia eilėje dabar http://www.jamieoliver.com/magazine/recipes-view.php?title=gorgeous-beetroot-gravadlax

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū ir tau, Asta ;) Ou, šitas receptelis labai vilioja, dar su burokėliais... gal ir mes kada išbandysim, ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti