2012 m. vasario 27 d., pirmadienis

Sriubų mėnuo. Trinta saliero šaknies sriuba su trumų aliejumi

Originalus recepto pavadinimas - saliero šaknies sriuba su trumais. Tačiau tikrųjų trumų čia nėra (norėjau parašyti "nė kvapo", bet būtų ne tiesa, nes kvapas visgi yra :) ), yra tik jų aliejus, tad pavadinimas pakoreguotas. 

Salieras - daržovė su mažyte istorija. Mat buvo laikai, kai baisiai jo nemėgau. O mama labai mėgo gaminti morkų ir saliero šaknies salotas su šlakeliu kokių nors riešutų arba tiesiog alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Tad aš kiek vis pamurmėdavau. Pabumbėdavau. Bet gyvenime nieko nėra pastovaus. Tad ir saliero šaknis sulaukė savo dienos ir mielai maišoma į salotas, pjaustoma į sriubas, prisiderina (prisigerina :) ) prie bulvių košės. Tad saliero šaknies garbei - ši sriuba. Jei neturite trumų aliejaus, ne bėda. Nors ji sriubą padaro tikrai įdomesne, bet, manau, skani ji būti ir be jo.




 Trinta saliero šaknies sriuba su trumų aliejumi

4 valgytojams

25 g sviesto
1 v. š. alyvuogių aliejaus
1 vidutinio dydžio saliero šaknis
1 didelė bulvė
1 nedidelis svogūnas
850 ml daržovių sultinio
keletas čiobrelio šakelių
3 v. š. grietinės
pusė a. š. trumų aliejaus
druska ir juodieji pipirai




1. Giliame puode ištirpdykite sviestą ir įpilkite alyvuogių aliejų. Tuomet sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą salierą, bulvę ir svogūną. Uždenkite puodą ir pakaitinkite 10 min., kol daržovės ims minkštėti. 
2. Supilkite sultinį, sudėkite čiobrelį, vėl uždenkite ir virkite ant nedidelės ugnies 20-30 min., kol daržovės suminkštės.



3. Tuomet išvirtas daržoves suplakite ilgakočiu plaktuvu.
4. Įdėkite grietinę ir trumų aliejaus, pagardinkite druska ir pipirais ir dar pakaitinkite 5 min.
Ir dabar jau galite sriuba išpilstyti į dubenėlius ir skanauti.

Skanaus skanavimo! :)


5 komentarai:

  1. Ir aš taip pat, su salieru susidraugavau, nors kažkada žiūrėti negalėjau.. :) Ir kitiems labai rekomenduoju, nes daržovė labai verta dėmesio dėl savo savybių. Gardžiai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš vis bandau su salieru susidraugauti - apžiūriu, apčiupinėju ir padedu atgal :) Bandau dabar save apgauti ir į ''būtina išbandyti'' sąrašą įtraukiau kelis patiekalus su salieru :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Geras susidraugavimo būdas tas sąrašas :) Manau, turėtų pavykti ;) Man tiesiog ėmė ir vieną dieną skonio receptoriai salierui atsivėrė :D Dabar patinka ir šakninis, o stiebai tai labai labai.

      Panaikinti