2010 m. rugpjūčio 4 d., trečiadienis

Abrikosų ir levandų pyragas

Baigėsi mūsų nostalgiškos, šiek tiek karštos, šiek tiek šlapios atostogos Lietuvėlėje... Buvo labai gera sugrįžti į namus... vėl įbristi į Baltijos jūrą, pabraidyti po kopų smėlį, įkvėpti pušų kvapo, pakeliauti Vilniaus senamiesčio gatvelėmis.... atsivalgyti mėlynių, voveraičių, agurkų su liepų medumi... Nežinau, kaip būna kitiems iškeliavusiems iš Lietuvos, tačiau grįžus į namus, ypač vasarą, man užsimiršta visos kulinarinės naujovės, kurios taip traukia ir vilioja būnant Liuksemburge, ir norisi skanauti tik gryno, tikro lietuviško maisto - ką tik iškastos ir išvirtos bulvės su lupenomis, iš ūkininko pirktos varškės, sode užaugusio agurko ir beraustančio pomidoro, nuo krūmo nusiskinti saujelę juodųjų serbentų... juodos, tikros lietuviškos duonos... bičių medaus...

Tiesą sakant, dabar mielai šį įrašą skirčiau kokiam nors lietuviškam vasariškam patiekalui (ir turbūt labiausiai tiktų tai padaryti), tačiau prieš atostogas nebespėjau pasidalinti vienu skaniu receptėliu. Todėl: nors abrikosų sezonas jau eina į pabaigą, o levandos mūsų namų pašonėje jau nužydėjo, neužbaigtus darbus reikia užbaigti ir štai jums siunčiame kiek pakeistą pyrago receptą iš mėgstamosios knygos "Le moule à cake"



Gaminimo laikas: 20 min.
Kepimo laikas: 50 min.

6-7 šviežūs abrikosai
3 kiaušiniai
130 g sviesto + dar 20 g kepimui
140 g cukraus pudros
140 g miltų + dar 30 g abrikosų apvoliojimui
1 pakelis kepimo miltelių
1 šaukštas levandų žiedų
1 šaukštas levandų medaus




1. Valandą prieš gaminant pyragą iš šaldytuvo išimkite kiaušinius ir sviestą, kad taptų kambario temperatūros.
2. Nuplaukite ir nusausinkite abrikosus, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir puseles supjaustykite skiltelėmis.
3. Keptuvėje ištirpdykite 20 g. sviesto ir 5 min. nedideliame karštyje apkepkite abrikosus.
4. Atskirame inde išsukite sviestą su cukraus pudra. Po vieną įmuškite kiaušinius, suberkite su kepimo milteliais sumaišytus 140 g. miltų, įdėkite šaukštą levandų žiedų ir šaukštą levandų medaus. Išmaišykite.
5. Likusiuose miltuose apvoliokite abrikosų puseles ir sudėkite jas į paruoštą tešlą.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 210C laipsnių.
7. Tešlą supilkite į formą ir kepkite 5 min. Tuomet karštį sumažinkite iki 180C laipsnių ir kepkite dar 45 min.




Skanaus! :)

12 komentarų:

  1. Vajė, nuotraukos labai gražios! O vilioja smarkiai pasigaminti šį pyragą. Taip norisi išbandyti levandas maiste (: Būtinai įsitrauksiu šį receptą į artimiausiu metu gaminamus, ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nyu, ačiū už komentarą :) Levandos suteikia ypatingo įdomaus skonio, tik nereikėtų jų padauginti, nes tuomet skonis bus per stiprus, kiek karstelėjęs. Pagal receptą jų reikia dėti šaukštą, aš kitą kartą gal dėčiau ir kiek mažiau.
    P.S. Einu panaršyti tavųjų košių ;) :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kai abrikosai apkepami svieste, kas gaunasi? Ar jie patyžta? Ar apskrunda? Mano tokie minkštoki abrikosai, ko gera pakaitinus išplertų išvis

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dalia, jei minkštoki, tai gal geriau jų nekepti (arba tik vos vos) ir apvoliok miltuose. Maniškiai buvo gan kieti ir kepant kiek patižo.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Amžių amžius noriu išsikepti kažką panašaus. Baisiai skaniai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Karolina, tai aš kaip pirštu į akį ;) Baisiai smagu :) Jei nuspręsi pamėginti, parašyk, kaip sekėsi.

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kaip gerai, kad nusipirkau levandų žiedų Lietuvoj. jie laukė savo eilės ir, manau, kad sulaukė :) atrodo tikrai labai skaniai

    AtsakytiPanaikinti
  8. Pagaliau gavau pirkti abrikosų. Valio valio! Bet dabar klausimėlis iškilo, kiek gramų tavjame kepimo miltelių pakelyje? :) Manajame 30 g :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Asta, mano pakelyje 11 g :) Šiaip geras klausimas, nes pakelių gali būti visokių. LT, kiek pamenu, jie didesni, o čia jie visi standartiniai mažiukai po 11 g, t.y. maždaug arbatinis šaukštelis.

    AtsakytiPanaikinti
  10. tai vat, kad turiu uzsilikusį Lietuvoj pirkta pakelį 30 g, o pati gyvenu Švedijoj, kur kepimo milteliai indeliuose po 225 g :) Kiekvienoj šaly savi standartai
    Bet dabar kai viskas aišku, tai beliks mėgautis šviežiu pyragu :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oho, tai švedai didelių pakuočių mėgėjai, vadinasi :) Pyrago receptas iš prancūziškos knygos, tai jie savais standartais ir surašė.
    Na ką gi, skanučio pyragėlio! :)

    AtsakytiPanaikinti