2010 m. lapkričio 25 d., ketvirtadienis

Savaitgalis "Expogaste"

Praeitą savaitgalį praleidome nuostabioje tarptautinėje gastronomijos fiestoje, kuri kas ketverius metus vyksta Liuksemburge. Citrina jau iš anksto įspėjo: "Gerai pasikrauk fotoaparato bateriją ir pasiruošk patiems nuostabiausiams reginiams." Iš tiesų, akys raibo nuo gražiausiais meno kūriniais virtusių įvairiausių maisto produktų: dailiai išskobtų daržovių ir vaisių, iš ryžių ar kitokių grūdelių sudėliotų didžiausių paveikslų, šokoladinių, cukrinių ar druskinių skulptūrų, iš tešlos sulipdytų įvariausių istorijų herojų.  



Į penkias dienas trunkantį renginį susirinko apie 2500 virėjų iš įvairiausių šalių. Parodos metu vyko Pasaulio virėjų taurė 2010 (Villeroy & Boch - Culinary World Cup), kurioje varžėsi 45 nacionalinės, karinės, jaunimo ir regioninės virėjų komandos. Nacionalinės komandos pagal tam tikras griežtas taisykles turėjo pristatyti stalą tam tikra tema su šaltų patiekalų meniu ir vieną dieną gaminti karštus patiekalus, kurių galėjo paragauti parodos dalyviai (žinoma, ne už dyką :) ).  



Pirmąją parodos dieną mums labiausiai patiko Lenkijos, Šveicarijos ir Meksikos virėjų paruošti stalai. Lenkijos virėjai (žr. nuotraukas žemiau) pasirinko muzikos ir Šopeno temą ir labai skoningai viską pateikė.








Antrąją dieną užtikome ir lietuvių stalą. Lietuvai atstovavo virėjų komanda Gintarinis aljansas, kuri parodai paruošė štai ką: 




Buvo galima stebėti virtuvėje plušančius ir karštą vakarienę begaminančius virėjus. Juos buvo galima stebėti dirbančius už stiklo ir nutaikius progą pasilabinti. Nežinau, kaip jie jautėsi šitaip stebimi parodos lankytojų (galbūt kaip kokie zoologijos sodo žvėreliai :), o gal tiesiog taip įnirtingai įnikę į darbą nė neturėjo laiko galvoti, kas juos stebi :) ).


Dar vyko įvairūs kulinariniai renginukai ir pasirodymai. Pavyzdžiui, buvo galima pasisemti patirties ančių kepenėlių pašteto gaminime (iš pačios Ančių kepeneliu pašteto mokyklos (!) atvykusio mokytojo), stebėti someljė rungtis ar picos kepėjų iš Italijos pasirodymą.


Buvo galima paraugauti ir įvairiausių vynų, įsigyti profesionalių virtuvės įrankių ar susipažinti su maistą pristatančių įmonių produkcija. Bet, aišku, įdomiausia - tiesiog keliauti nuo vieno stalo prie kito ir grožėtis nuostabiais kulinarijos meno šedevrais.



 


Kas nuskynė auksą dar nežinome, turėtų būti paskelbta ketvirtadienį. Bet manau, kad tikrai laimėjo tie, kas apsilankė šioje parodoje :)

Iki. :)


5 komentarai:

  1. Eglė kaip ir pasakė viską :D Nėr ką pridurt.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Merginos, ;) Renginys tikrai buvo liuks. Citrina ten praktiškai apsigyveno, ėjo visas penkias dienas. O aš turėjau pasitenkinti tik savaitgaliu, nes paskui laukė komandiruotė... O dabar šis renginys tik po ketverių metų...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau paskelbti rezultatai http://pro.expogast.com/en/open/18/ Iš nacionalinių komendų triumfavo Singapūras, Švedija ir JAV.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O lietuvių "Amber Alliance" regioninių komendų finale užėmė 12 vietą. Valio :)

    AtsakytiPanaikinti