2010 m. birželio 13 d., sekmadienis

Braškių ir bazilikų tandemas

Maišydama šio pyrago tešlą galvojau, kaip smagu ką nors gaminti iš braškių. Virtuvė prisigeria nuotabaus šių uogų kvapo ir galvoje bei širdyje tik vasara v a s a r a VASARA! Dar pagalvojau, kad iš 12 tinklaraščio įrašų kol kas nei vienas nebuvo skirtas kokiam nors saldumynui (vaisių kokteiliai nesiskaito:) ). Taip išėjo. Na, bet magiškąjį skaičių "13" vis dėlto skiriame saldžiajam patiekalui. Kol dar nesibaigė braškių sezonas, pasimėgaukime jomis iki soties! Siūlome formoje keptą braškių ir bazilikų pyragą pagal Martine Lizambard knygą "Le moule à cake". Gaminimas kiek užtrunka, nes reikia šiek tiek pašaldyti tešlą, tačiau rezultatas tikrai nenuvils. Taigi, prašom paragauti :)



Gaminimo trukmė: 20 min.
Tešlos šaldymo trukmė: 45 min.
Kepimo trukmė: 45 min.

3 kiaušiniai
140 g sviesto
140 g cukraus
150+20 g miltų
1 pakelis kepimo miltelių
10 šviežaus baziliko lapelių
200 g braškių
pusė stiklinės braškių tyrės (iš maždaug 100 g braškių)



1. Pirmiausia prieš valandą iš šaldytuvo ištraukite kiaušinius ir sviestą (toks receptų knygos patarimas). Šie produktai turi būti kambario temperatūros.
2. Kubeliais supjaustykite nuplautas braškes ir smulkiai supjaustykite baziliką. Maždaug 100 g braškių išplakite plaktuvu, taip turėsite braškių tyrės.
3. Išsukite sviestą su cukrumi. Įmuškite kiaušinius, palaipsniui suberkite 150 g miltų, kepimo miltelius (žr. patarimą toliau), supjaustytus baziliko lapelius, supilkite braškių tyrę. Viską gerai išmaiykite.
4. Supjaustytas braškes lengvai apvoliokite likusiuose 20 g miltų. Suberkite į tešlą ir išmaišykite.
4. Gautą tešlą įkiškite į šaldytuvą 45 min. Tai padės jai vėliau geriau iškilti.
5. Atšaldytą tešlą supilkite į pyrago formą ir pašaukite į iki 210C lapsnių karščio įkaitintą orkaitę. Karštį sumažinkite iki 180C.
6. Kepkite 45 min. Jei pyrago viršus parudavo greičiau, galite pridengti jį folijos lapeliu.

Patarimas. Kad geriau kiltų tešla, patariame miltus, prieš suberiant į tešlą, sumaišyti su kepimo milteliais ir persijoti.

Na, ir belieka tik įsijungti The Beatles "Strawberry fields" ir skanauti šio puikaus tandemo :)

1 komentaras: