2012 m. vasario 12 d., sekmadienis

Eklerai su apelsinų kremu ir šokoladu

Eklerai man vienas pačių pačiausių desertų. Jei kokiam priėmime ant lėkštės bus įnešti maži vieno kąsnio pyragiukai, kad ir kokie nuostabūs būtų kiti, pirmiausia mano ranka tiesis link mini ekleriuko. Su Citrina dažnai eklerus perkame viename prekybos centre. Iš pradžių pirkdavome dėžutę su dviem eklerais. Aš suvalgydavau pusantro, Citrina - pusę. Vėliau pirkom dėžutę su keturiais eklerais. Citrina suvalgydavo pusę eklero, aš - nesakysiu kiek. :) O kartais būdavo akcija ir mokant už keturis eklerus gauni šešis. Kas nutikdavo vėliau, irgi nesakysiu. :) 

Vilniuje pačius skaniausius eklerus būdavo galima nusipirkti Stiklių g. kavinukėj ant kampo. Jie ten būdavo įdaryti skaniu konditeriniu kremu. Visose kitose kavinėse eklerai buvo su sviestiniu kremu ir man jie visai nelipdavo. Ir dar iki neseniai buvau įsitikinusi, kad tie sviestinio kremo eklerai yra netikri ir neverti eklerų vardo. Tačiau praeitą savaitgalį, kai susiruošėme namuose išsikepti šių dieviškų pyragaičių, jų receptų knygelėje perskaičiau, kad vis tik eklerai gali būti įdaryti ir sviestiniu kremu ir netgi ledais. Pastarąjį variantą būtinai turime išbandyti sušilus orams arba atėjus ledų valgymo metui.

Dar apie eklerų knygelę. Nusipirkome ją tame pačiame dėžučių su dviem-keturiais-šešiais eklerais prekybos centre. Prieš šventes (t. y. Kalėdas) ten stendai nukrauti tokių ale rinkinukų: receptų knyga plius tiems receptams pagaminti reikalingi įrankiai ar formelės ar indukai ir pan. Iš pradžių gan atsargiai žiūrėjau į tokį, mano akimis, labai komercinį dalyką, bet esam įsigiję keletą tokių rinkinukų ir visai nenusivylę nei jų receptų originalumu, nei tikslumu. Šiame eklerų rinkinėly, pvz., buvo eklerų tešlai, kremui ir papuošimui išspausti reikalingi antgaliukai, kurie mums, eklerų mylėtojams ir gamintojams (tik kodėl aš čia daugiskaitą pavartojau? ;) ), labai pravertė.

Na, tai tiek pasakojimų. O dabar receptėlis. Kadangi norėjome būti originalesni, išsirinkome eklerus su apelsinų kremu ir šokoladu.

Eklerai su apelsinų kremu ir šokoladu 

6-8 eklerai

Tešlai:
80 ml pieno
80 ml vandens
70 g sviesto
2 g druskos
10 g cukraus
100 g miltų
2 kiaušiniai
1 kiaušinis ir truputis vandens patepimui

Kremui:
410 ml pieno
5 kiaušinių tryniai
80 g cukraus
20 g miltų
20 g kukurūzų krakmolo
2 g druskos
1 apelsinas

Glaistui:
250 g juodojo šokolado
2 v. š. saulėgrąžų aliejaus

1. Pirmiausia gaminame tešlą eklerams. Į nediduką puodą supilkite pieną, vandenį, sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, įberkite cukraus ir druskos. Užkaiskite ir maišykite tol, kol ištrips sviestas. Tuomet masę užvirinkite ir leiskite "paburbuliuoti" 2-3 sekundes. Nukelkite puodą nuo ugnies ir vienu ypu supilkite miltus. Maišykite palengva, o paskui stipriau, kol tešla susiformuos ir neliks miltų gumulėlių.
2. Gautą tešlą vėl padėkite ant ugnies ir guviai maišykite medine lopetėle tol, kol ji nebelips nei prie puodo dugno, nei prie lopetėlės (tai gali trukti 30 sekundžių ar 1 minutę). Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite kiek atvėsti.
3. Atskirame inde išplakite kiaušinius ir palengva pilkite į tešlą stebėdami: tešla neturi būti nei pernelyg skysta, nei pernelyg kieta. Ji turi būti glotni ir minkšta, išlaikanti formą.


4. Skardą išklokite konditeriniu popieriumi ir supylę tešlą į konditerinį maišelį spauskite maždaug 14 cm ilgio tiesius vamzdelius. Atskirai išplakite kiaušinį su trupučiu vandens ir šluotele patepkite vamzdelius.
5. Kepkite 150 C laipsnių karščio orkaitėje apie valandą.
6. Tuomet paruoškite kremą įdarui. Guviai išplakite kiaušinių trynius su puse cukraus kiekio ir druska. Tuomet suberkite miltus ir kukurūzų krakmolą.
7. Nuplaukite apelsiną ir nuskuskite jo žievelę. Į puodą supilkite pieną, suberkite likusį cukrų ir apelsino žieveles, ir užkaiskite. Nukelkite vos pasigirdus virimo ūžesiui.
8. Supilkite kiaušinių trynius ir išplakite. Puodą vėl uždėkite ant ugnies, užvirinkite ir guviai maišykite tol, kol kremas ims tirštėti.



9. Sutirštėjusį kremą supilkite į indą, uždenkite plėvele ir padėkite į šaldytuvą, kad atauštų.
10. Iš apelsino išspauskite sultis ir pusę jų supilkite į ataušusį kremą. Energingai išplakite. Paragaukite ir, jei norisi daugiau apelsinų skonio, įpilkite dar sulčių. Galite įdėti ir dar keletą apelsino žievelių juostelių.
11. Dantytu peiliu perpjaukite iškeptus eklerus išilgai ir įdarykite apelsinų kremu.




























12. Įdarytus eklerus 15 min. sudėkite į šaldytuvą. Tuo tarpu ant nedidelės ugnies ištirpdykite šokoladą su aliejumi ir išmaišykite, kad glajus taptų vientisas. Ištraukite iš šaldytuvo eklerus ir aptepkite šokolado glajumi. Stenkitės tepti vienu mostu, kad ekleras pasidengtų plonu, tolygiu sluoksniu glajaus. Patiekite tuojau pat arba, jei valgysite vėliau, įdėkite eklerus į šaldytuvą.

Skanių eklerų ir gražios ateinančios savaitės! :)

Šaltinis. Marianne Magrier-Moreno. Eclairs et cie à la maison.

19 komentarų:

  1. Ir aš jau viskas 14 dieną kepsiu juos :] tik planuoju varškės įdarą, kad būtų galima greičiau mėgautis :]

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jooo... Eklerai... Aš irgi juos mėgstu. Ne tas žodis kaip mėgstu :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš irgi prisijungsiu pie dievinančių eklerus ir būtinai tik su plikytu vaniliniu kremu. Va tada tai apsivalgymas, su niekuo nesidalinu :)
    Pati ne kartą esu kepus plikytos tešlos gaminius, tai man užkliuvo temperatūra ir laikas tavajam recepte. Visiems plikytiniams kepimo temperatūra prasideda nuo 200 C ir kepama trumpai, o čia valandą laiko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Forelle, labai taikli pastaba :) Mes gaminom pagal įraše minėtą knygelę ir ten visuose receptuose rašo, kad reikia kepti būtent tokioj temperatūroj apie valandą. Mums pavyko labai gerai. Nors tiesa, kad panaršius internete ir kitose patikimose kulinarinėse knygose rašoma, kad reikia kepti apie 25-30 min. 180 C temperatūroje. Kitą sykį mėginsim taip kept ir žiūrėsim, kuo skiriasi. :)

      Panaikinti
  4. Vai vai vai, nu jei aš būčiau toji Citrina, tikrai tau taip nenuskiltų ir dalintumėmės per pusę :)) Dieeevinu eklerus, tobulas desertas! O šie atrodo tiesiog fantastiškai!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Asta :) Gerai, kad tas mano Citrina toks supratingas... iš meilės, tikriausiai :) nes pats irgi labai mėgsta įdarytus plikytos tešlos pyragiukus :)

      Panaikinti
  5. Jau žinau, ką gaminsiu ateinančią savaitę - niam niam, kaip skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sėkmės, Neringa! Šiaip laiko kiek užima, bet užtat kaip skanuuuuu :)

      Panaikinti
  6. O gražuolėliai skanuolėliai! Nesidalinčiau su niekuo!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš žinau, kas tokius labai mėgsta. Gal kada reiks pasiryžti ir pagaminti :) Nieko panašaus nesu gaminus

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tiesą sakei, kantrybės reikia. Bet kažkaip ėmiau ir pasigaminau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Jokiu budu nereikia deti kepimo popieriaus kepant eklerus, pakyla daug maziau nei turetu. O kremas labai idomus, isbandysim ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokia įdomi pastaba, Kristina. O ant ko kepat jūs? Nes tešla tai lipni tokia... Man niekad neteko girdėt, kad dėl popieriaus kepiniai iškyla mažiau...

      Panaikinti
    2. Netaikau visiem kepiniam, tik tiem, kurie gaminami is plikytos teslos. O kepu tiesiog ant skardos, dar nepasitaike, kad priliptu ar sunkiai nusiimtu.

      Panaikinti
  10. Hmn.. noriu prisidėti prie pokalbio. Kepant ant skardos, net miltukais pabarstytos, man labai prilipo, o nuo popieriaus idealiai nusiėmė. Taip pat tešlos kėlimuisi tai neturėjo įtakos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už komentarą, Jurga :) Man kepimo popierius irgi pasiteisina labiau.

      Panaikinti