2012 m. kovo 5 d., pirmadienis

Citrininė tarta su baltymų kepure


Mūsuose karaliauja citrinos. Gal dėl vitamino C trūkumo ar ko kito, norisi tos rūgštelės labai labai. Gaminom patį gardžiausią Rennie citrininį keksą, makaronus su citrina, šeštadienio pusryčiams lietinius merkėm į Duonos ir žaidimų citrininį kremą, o netikėtai užkimus balsui suėjo nemažas stiklainiukas citrinos su medumi ir nesuskaičiuojami puodeliai juodos arbatos "Earl Grey" su citrina. Na ir mūsų sekmadieniniams svečiams nepavyko išvengti tų citrinų - kepėm citrininę tartą. Nors tiesą pasakius, labiau nei vitamino C trūkumas čia nusipelno neseniai matytas filmas apie Nigelą Slaterį "Toast". Matėt? Ar patiko? Mums patiko. Sujaudino. Kai kur sugraudino. Kai kur prajuokino. Ir privertė (mane) dar labiau įsimylėti Nigelą :) Jei matėt šį filmą, tai tikrai pamenat tą nuostabų pamotės keptą citrinų tartą su milžiniška plaktų baltymų kepure. Aš tikriausiai, kaip ir Nigelas, daug ką padaryčiau, kad gaučiau jo receptą, na, bet ir mums gavosi neprastai.



Citrininė tarta su baltymų kepure

Pagrindui:
150 g miltų
25 g cukraus pudros
125 g sviesto
1 valg. š. vandens

Įdarui:
150 ml grietinės
100 g cukraus pudros
4 kiaušiniai
3 citrinų žievelės
175 ml citrinų sulčių

Baltymų kepurei:
3 baltymai
žiupsnelis druskos
150 g cukraus



1. Į dubenėlį suberkite miltus ir cukraus pudrą. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir pirštais jį trupindami įminkykite. Įpilkite vandens. Išminkykite tešlą, suvoliokite į rutuliuką ir padėkite į šaldytuvą 30 min. 
2. Ištraukę iš šaldytuvo tešlą iškočiokite ir įdėkite į 24 cm diametro formą. Subadykite šakute ir padėkite į šaldytuvą dar 30 min. 
3. Vėliau tešlą uždenkite folija ir ant viršaus suberkite džiovintas pupeles. (Taip tešla nekils.) Kepkite 190C karščio orkaitėje 15 min. Vėliau ištraukite išimkite pupeles ir foliją ir kepkite dar 15 min.



4. Įdarui gerai išplakite grietinę, cukraus pudrą, kiaušinius, citrinos žieveles ir citrinos sultis. Gautą masę supilkite ant iškepto pagrindo ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol įdaras sutirštės.
5. Kol iškepta tarta vės, paruoškite baltymų kepurę. Plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos. Kai baltymų putos jau beveik susidarė, palengva suberkite cukrų ir plakite tol, kol baltymai taps sniego baltumo. Tuomet lopetėle juos užtepkite ant atvėsusios tartos ir ant viršaus pasitelkę konditerinį maišelį išspauskite baltymų bangeles. Orkaitę įkaitinkite iki 240C laipsnių, tartą uždėkite ant aukščiausios lentynos ir trumpai pakepkite, kol baltymai vos vos paruduos.



Gražios ir gardžios savaitės! :)

Šaltinis. Desserts et patisseries. 'Parragon' leidykla.

4 komentarai:

  1. 100 metų jo nekepiau, be galo užsimaniau! O filmas įtrauktas ir laukia savo eilės :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, tikriausiai ir tau vitamino C trūksta ;) O filmą pažiūrėk. Gražus. :)

      Panaikinti
  2. Filmą mačiau :) Ir pyrago norėčiau :) Tavajam tokie gražūs tie baltyminiai kauburėliai! Kepčiau, bet namuos tik aš viena ir suvalgau citrininius dalykus, deja. Išskyrus citrininį kremą - vyras mėgsta :) Džiugu, kad ir jūs išbandėt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kauburėlius Citrina prikauburiavo, man jie irgi simpatiški :) O kremas puikus. Todėl, matyt, ir tinka citrinų nemėgėjams ;)

      Panaikinti