2010 m. liepos 4 d., sekmadienis

"Ausytės" su brokoliais, arba Orecchiette ai broccoli

Kada nors labai norėčiau aplankyti Apuliją ir pamatyti trulius (it. trulli). Namukus su kūgio formos stogais. Ir paragauti šviežiai pagamintų "ausyčių" formos orecchiette, pvz., su ropių viršūnėlių padažu. Kartą per italų kalbos pamoką žiūrėjome dokumentinį filmą apie šį Italijos regioną ir akyse išliko toks vaizdas: vieno kaimelio moteriškių rankos, mikliai minkančios tešlą ir taip pat mikliai nykščiu išspaudžiančios dailius orecchiette makaronus. Ir visa tai jos atliko kieme, išsinešusios miltuotus stalus, juokaudamos tarpusavyje... skaisčiai šviečiant saulei...

Su šiuo prisiminimu vakarienei gaminome orecchiette su brokoliais.


Trulliai su kūgio formos stogais. Nuotrauka iš interneto svetainės http://www.laterradipuglia.it/


2 žmogeliams
Gaminimo trukmė: 20 min.

200 g orecchiette makaronų
300 g brokolių (nedidelė galvelė)
2 aliejuje konservuotų ančiuvių
skiltelės česnako
aitriosios paprikos
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus kepimui
3 šaukštai sutarkuoto pecorino sūrio

1. Pirmiausia pasūdytame vandenyje lengvai apvirkite brokolius (apie 5 min.). Nepervirkite jų - jau geriau kietesni, nei subyrėję.
2. Keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje lengvai apkepkite česnaką. Įmeskite supjaustytos aitriosios paprikos, ančiuvių.
3. Apvirtus brokolius išgriebkite kiaurasamčiu ir padėkite į šalį. Į brokolių vandenį įmeskite orecchiette makaronus ir virkite pagal ant pakelio nurodytas instrukcijas.
4. Brokolius sudėkite į keptuvę su česnaku ir ančiuviais. Išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais. Ir pabaigoje supilkite išvirtas "ausytes". Lengvai išmaišykite, įberkite tarkuoto pecorino sūrio ir patiekite.


Buon appetito!

1 patarimas. Jei kyla pavojus, kad keptuvėje apkepamas česnakas ima per daug susvilti, greitai įpilkite šiek tiek vandens. Tai sustabdys kepimo procesą.
2 patarimas. Orecchiette makaronus virkite tame pačiame vandenyje, kuriame virė brokoliai. Taip makaronai jau nuo pat pradžių įgaus brokolių skonio ir kvapo.

5 komentarai:

  1. Aš tuos orecchiette noriu pasigamint kada nors. Net ir receptą esu susiradus. Ar aš per daug savo jėgom pasitikiu? :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, manau, išsimiklinus turėtų pavykti ;) Žiūrint atrodo nesunku, bet praktikos, matyt, reikia. Šiaip turėtų būti "fun" tas ausytes gaminti. Sėdi sau, plepi su drauge, brūkšt peiliu, spust nykščiu, štai tai ir orecchiette :D http://www.youtube.com/watch?v=Qk34jkzVZYs Mes jas visuomet perkam parduotuvėj, bet ir man būtų įdomu kada nors pasigaminti pačiai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš mačiau trulius!!!! Valio valio, kokia esu sėkminga, išvis Italijon tik mažąjį kojos pirščiuką tesu įkėlus, ir kaip tik netoli trulių! (jeigu ką, tai tik pro autobusiuko langą iš Bari aerouosto važiuodama į savo nuotykį).. va to proceso miltuotom rankom matyti dar neteko. Kartais, moterys pasakojo, kartais susirenka jos gaminti kokių niokių raviolių parapijiniams labdaros pietums, bet pati nemačiau.
    Apžiūrėjau savo daržo brokolius - dar žiedelių nėra. Bet bus! Virsiu kai bus!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dalia, jei jau trulius matei, reiškia, kad ne tik mažąjį, bet ir visą didijį kojos pirštą buvai Italijon įkėlus ;) ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Norėčiau ir aš tikrų, šviežių, naminių oriecchette. Čia ir dabar :) man kaip ir Jurgai, vis rankos nenusitiesia iki jų :)

    AtsakytiPanaikinti