2010 m. lapkričio 9 d., antradienis

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis


Ant mūsų namų stalo labai dažnai garuoja pyragai, iškepti pagal receptus iš Martine Lizambard knygos "Le moule à cake: 50 Recettes gourmandes". Knygą įsigijau nelabai įdomiai - viename supermarkete, labiausiai suviliota, prisipažinsiu, gražios pakuotės ir pridėtos silikoninės formelės su mediniu šaukštu. Ir paskui kaip džiaugiausi! Pusė knygelės skirta sūriems pyragams, o pusė - saldiems, visi jie kepami specialiose pailgose formose. O surašyti pyragų receptai tokie viliojantys, kad norisi juos visus išbandyti. Na, beveik pusę jau ir būsim išbandę, o šiame tinklaraštyje jau paskelbti bent keturi: braškių ir bazilikų pyragas, abrikosų ir levandų pyragas, karamelizuotų moliūgų ir migdolų pyragas, špinatų ir kedrų riešutų pyragas... Na va, mūsų tinklaraštis netyčia tapo šios knygos reklamuotoju, bet geram daiktui (geram receptui :) ) gero žodžio negaila.

Taigi, ir šį kartą dar vienas šios puikios knygos pyrago receptas. Pyragas ne itin fotogeniškas, bet baisiai baaaisiai skanus. Ne per saldus, skaniai šokoladinis ir gaivus nuo kriaušių. Keptas ne kartą ir visų ragavusių išliaupsintas. Skelbiame. :)



Tešlos maišymo trukmė: 20 min.
Tešlos šaldymo trukmė: 45 min.
Kepimo trukmė: 50 min.


2 kietų didelių kriaušių
140 g sviesto
2 dideli arba 3 maži kiaušiniai
40 g kakavos
40 g juodojo šokolado ( 70 proc. kakavos)
160 g miltų
11 g kepimo miltelių
170 g cukraus


1. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Ištirpinkite šokoladą.
2. Ištrinkite kambario temperatūros sviestą su cukrumi. Įmuškite kiaušinius. Išmaišykite. Supilkite ištirpintą šokoladą ir išmaišykite.
3. Atskirame inde sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius. Suberkite kubeliais supjaustytas kriaušes ir viską sumaišykite. Tuomet viską sudėkite į šokolado masę, išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą 45 min.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 210C laipsnių karščio. Pašaldytą tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite apie 5 min. Tuomet karštį smažinkite iki 180C laipsnių ir kepkite dar 45 min. Jei pyrago viršus paruduos pirma laiko, uždenkite jį folijos lapu. 
5. Skanaus ir saldaus! :)

Adaptuota pagal Martine Lizambard knygą "Le moule à cake: 50 Recettes gourmandes".

11 komentarų:

  1. Sveiki, noreciau isbandyti, bet turiu tik konservuotu kriausiu. Kaip manote ar galima keisti? ar nepagadins riekalo toks keitimas? Aciu uz atsakyma.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Konservuotas kriaušes galima drąsiai naudoti. Iš tiesų, originaliam recepte būtent jos ir naudojamos. Tik jas, kaip rašo recepte, supjausčius kubeliais reikėtų padžiovinti 120C karščio orkaitėje apie valandą. Man toks ilgas džiovinimas nepatiko, tad konservuotas kriaušes keičiau šviežiomis. Sėkmės gaminant :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmm... man gabalėlis antrojoje nuotraukoje dar ir kaip gardžiai atrodo :) Pastebėjau, kad kepiniuose itin retai naudoju kriaušes - o kad jau šis pyragiokas taip giriamas, tai gal vertėtų man jas pabandyti atrast iš naujo? :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Asta, šį pyragiūkštį rekomenduoju iš širdies, tikrai, pirštelius apsilaižysi :) O kriaušes ir aš kažkodėl gan retai naudoju. Na, mūsų repertuare gal tik šis pyragas ir dar vienas sūrus su kriaušėm ir gorgonzola pasitaiko...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aciu uz atsakyma.
    Einu gaminti su konservuotomis :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pasigaminau si pyraga, man jis gavosi sausokas, tikejausi dregnesnio. Ar toks ir turejo buti, ar kazka ne taip padariau? eiliskumo, proporciju, kepimo laiko kaip ir laikiausi :( O siaip pats skonis sokoladinis, skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sausokas?.. :( Na, man jis gavosi toks vidutiniškas, ne sausas, bet ir ne per daug šlapias. Sutikrinau dar kartelį ingredientus, tikrai nieko nepraleidau :) O kaip pavyko kriaušių džiovinimas? Gal vis tik skaniau su šviežiom kriaušėm, nes jų sultys gal kiek šlapumo priduoda... Aš dar tirpindama šokoladą įpyliau šiek tiek pieno, tai gal dar dėl to kiek skysčių prisidėjo ir pyragas sausas nebuvo...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ir dar :) Patarčiau šį pyragą dar kada nors išbandyti su šviežiom kriaušėm. Turėtų būti skaniau. Gaiviau. Nes tos konservuotos gal kiek per saldžios... (?)

    AtsakytiPanaikinti
  9. sveiki, bandziau si pyraga - geras! :) man gavosi ne per saldus, nespargus, slapias, purus, kai atveso pasijuto kriauses. taciau as vietoje svieto naudojau margarina ir vietoje 70 proc. sokolado tirpinau, paprastesni butent skirta konditeriniams gaminiams ruosti, taciau kakava naudojau geros kokybes. taip pat pyrago reikejo daug, todel dejau visko dvigubai nei parasyta. sekanti karta desiu truputi daugiau cukraus, gal biski truko saldumo..

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ei, kaip smagu, kad pavyko ir patiko :) Del saldumo tai taip, jis nera is paciu saldziuju, bet man asmeniskai tuo ir patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Superinis pyragas :) kaip tik doroju :) liuks viskas gavos :)

    AtsakytiPanaikinti