2011 m. kovo 9 d., trečiadienis

Pomidorų ir pankolių sriuba su fetos gabalėliais

Ar žinote, ko niekada mūsų namuose netrūksta nuo lapkričio iki kokio balandžio mėnesio?.. Ogi, pankolių!.. Tai privaloma mūsų vakarienių daržovė, tiksliau - povakarieninė daržovė. Citrina beprotiškai mėgsta pankolius ir, jei vakarienės nebaigia grauždamas šios traškios daržovės, praktiškai vakaras sugadintas. Truputėlį perdedu ;)

Pankolis, lengvą anyžių skonį turinti ir milžinišką svogūno galvą primenanti daržovė, dažniausiai sutinkamas Indijos ir Pietų Europos virtuvėse. Jis gali būti kramsnojamas šviežias, pjaustomas į salotas, apkepamas su trupučiu sviesto ir patiekiamas kaip garnyras prie žuvies arba, kaip rašo Nigel Slater, įkišimas į orkaitėje kepamos žuvies pilvą ar už triušelio šonkaulių :) Labai gražiai pankolis ir jo sėklų nauda aprašyta Jogos mitybos tinklaraštyje.



Mano, ko gero, pati pirmoji pažintis su pankoliu įvyko viename Apulijos virtuvės restoranėlyje, kuriame užsisakius patiekalus iš karto buvo atnešta lėkštutė su šviežutėliu pankoliu, morkomis ir ridikėliais. Man tai viena gražiausių itališkos vakarienės tradicijų (jei neklystu, berods, labiausiai paplitusi pietų Italijoje) - pagrindinius patiekalus pabaigti sugriaužiant šviežią daržovę, taip skonio receptorius paruošiant desertui. Tad ir dabar neretai jungiuosi prie Citrinos ir kramsnoju gabalėlį šios daržovės.

Tiek apie pankolį, o šiam kartui - pankolis sriuboje ir pomidoro draugijoje. Skanaus :)



4 porcijos
Gaminimo trukmė: apie valandą

alyvuogių aliejaus kepimui
1 pankolis
1 nedidelė bulvė
1 šaukštas pomidorų padažo
1 nedidelis svogūnas
1 skiltelė česnako
1 šaukštelis rudojo cukraus
2 šaukštai balto vyno acto
300 g pomidorų
1 šaukštas saulėje džiovintų pomidorų pastos
450 ml vandens
50 g fetos sūrio
drusos ir juodųjų pipirų


1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite dalį plonomis juostelėmis supjaustyto pankolio (apie 40 g), suberkite kubeliais supjaustytą bulvę, pomidorų padažą, smulkiai supjaustytą svogūną ir česnako skiltelę. Troškinkite 8-10 min., kol daržovės suminkštės.
2. Įdėkite rudojo cukraus ir balto vyno actą, leiskit jam išgaruoti.



3. Sudėkite supjaustytus pomidorus ir saulėje džiovintų pomidorų pastą, patroškinkite apie 5 min.
4. Supilkite vandenį, puodą uždenkite ir troškinkite 30 min.
5. Tuomet viską išplakite daržovių trintuvu, suberkite likusį plonomis juostelėmis supjaustytą pankolį ir kubeliais supjaustytą fetos sūrį. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais pagal skonį ir dar pavirkite apie 10 min.

Skanaus! :)

Šaltinis: New Covent Garden Book of Soup for All Seasons.

18 komentarų:

  1. Ooo, šita gerulė atrodo. mėgstu viską: ir pankolius, ir pomidorus, ir fetą, ir bazilikus. Tobulai sukurta man. Kaip čia nepamiršus išsivirt? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle ;) aš panašiai pagalvojau, kai pamačiau jos receptą. Bazilikas, šiaip, tik papuošimui :) Nepamiršk... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pankolis. Skanu skanu ir dar kartą skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ottima zuppa, molto fresca e saporita!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Patinka patinka. Kaip sykis turiu viskooo, einu virt :) Papasakosiu, kaip sekės (:

    AtsakytiPanaikinti
  6. o ta pasta dziovintu pomidoru... hmm... cia suprantu ne tas pats kaip siaip pomidoru pasta?... Beje, apie pankolius - Carlo seses vyras is Apulijos, tai butent taip kaip tu aprasei, valgio pabaigoje, bet zinai kodel? Nes pankolis jiems VAISIUS :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Evelina, ne, ne tas pats. Ta pasta tokia daug tirštesnė, pagaminta iš saulėje džiovintų pomidorų. Aš jos po ranka neturėjau, tai naudojau pomidorų koncentratą, kuris man atrodo kažkas panašesnio. Šiaip, manau, kad ir be visų šių pagerinimų, sriuba labai nenukentetų ;) Geras, pankolis vaisius, reikės paklausti Citrinos, ką jis apie tai mano :) O Citrinos šeima iš Sicilijos irgi visi sutartinai po valgio graužia pankolius ir ridikėlius.. gal jiems ir ridikėlis vaisius? :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. nu, as pomidoru pasta turejau omeny pomidoru koncentrata, toki kur tubelese buna :) spausdinam recepta, kita savaite pirksim fetos ir gaminsim :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Grįžau :) Buvo skanu.
    Ypač patiko su dauuug fetos. Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Man ši sriuba taip pat ideali atrodo. O dar feta! Rytoj irgi būtinai gaminsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Evelina, manajam Citrinai pankolis yra daržovė. Uf, jau net buvau sunerimus... :) :D Sėkmingo gaminimo!

    Jurgita, fainiai, kad patiko ;)

    Renata, man taip pat su feta yra viskas labai gerai :) Skanaus gaminimo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Niente male, ho scoperto solo di recente quanto siano buone le zuppe! Un abbraccio e buonissima settimana

    AtsakytiPanaikinti
  13. pagaminom. suvalgem per vienus pietus dviese :) pomidorai kuriuos turejau buvo labai jau neprinoke, tai emiau skardinej. vietoj dziovintu pomidoru pastos dejau koncentrata. ir pomidoru padazo nedejau (nesugalvojau, koks jo atitikmuo Italijoj?). man gal truputi rugstoka ji, bet maniskiam patiko labai labai.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Evelina, manau, kad pomidorų padažo atitikmuo galėtų būti passata di pomodoro, bent jau aš taip įsivaizduoju. Šiaip ir aš ko nedėjau, buvo gaila atidarinėti dėl vieno šaukšto visą pakelį :) Bet kad jau buvo jis įrašytas originaliam recepte, tai įrašiau. Aha, sriuba turi rūgštumo, bet aš dėl to ir mėgstu pomidorų sriubas. Šiaip neseniai teko valgyti pomidorų ir bananų sriuba, tai ji daug švelnesnė. Reikės pasiieškoti recepto ir kada išmėginti nuomuose.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Marianna, grazie mille! Le zuppe sono veramente una buonissima cosa ;) Buona settimana anche a te!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Nors pankolių nemėgstu, bet ši vilioja... Gal kada... :)

    AtsakytiPanaikinti