2010 m. spalio 4 d., pirmadienis

Sekmadieninis obuoliavimas ir obuolių pyragas su graikiškais riešutais


Kasmet rugsėjo pabaigoje - spalio pradžioje savaitgaliais, esant geram orui, beveik visas Liuksemburgas suguža į šalia miesto įsikūrusius Steinselio obelynus. Ten galima iki soties prisiragauti įvairiausių rūšių obuolių arba jų prisiskinti ir susimokėjus parsivežti į namus. Be obuolių galima dar nuo šalia augančių riešutmečių prisirašyti graikiškų riešutų (nemokamai :) ), o atvažiavusieji rugsėjo vidurio savaitgalį - prisiskinti mėlynųjų slyvų.




Čia pat greta spaudžiamos šviežios obuolių sultys, kepamos obuolių spurgos, pardavinėjami moliūgai ir visokie produktai iš obuolių ir slyvų. Vyksta tikra rudens gėrybių puota!

Šį sekmadienį ir mes tradiciškai įsiruošėme obuoliauti. Iš pradžių prisiriešutavom, nes riešutai tiesiog bumpsėjo nuo medžių ant mašinos stogo. O paskiau ėjom obuoliauti. Šiemet, keista, obelaitės buvo apytuštės (palyginti su kitais metais) - nežinia, ar obuoliai jau išskinti buvo, ar šiaip mažiau obuolingi metai. Vėliau tradiciškai pasilepinome obuolių spurgomis ir išgėrėm šviežiai spaustų obuolių sulčių.


O kai grįžom namo, nesusilaikiau neiškepus obuolių pyrago :) Labai patiko Saulėtos virtuvės įrašas apie obuolių pyragus. Tikra tiesa, kad daugelis mūsų tikriausiai savo kulinarinę karjerą pradedame būtent nuo obuolių pyrago - to paprastučio, nesudėtingo, bet labai skanaus. Vėliau ieškome kitų atradimų. Maniškis atradimas, kurį kartas nuo karto išbandau, štai šis obuolių pyragas su graikiškais riešutais. Radau ji kažkada seniai kažkokiam moteriškam žurnale ir, kadangi sekmadieninis mūsų laimikis ir buvo obuoliai ir graikiški riešutai, nutariau jį prisiminti.



Gaminimo trukmė: 45 min.

Tešlai:
1,5 stiklinės miltų
1 stiklinė cukraus
2 šaukšteliai kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
50 g sviesto
1 kiaušinis
100 ml pieno
2 obuoliai

Pyrago viršui:
3 šaukštai rudojo cukraus
1 šaukštas cinamono
50 g sviesto
sauja graikiškų riešutų


1. Pirmiausia ištripinkite visą sviestą (ir skirtą tešlai, ir pyrago viršui).
2. Sumaišykite visus sausus ingredientus: miltus, cukrų, kepimo miltelius ir druską. Supilkite pusę ištirpinto sviesto, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
3. Nulupkite ir skiltelėmis supjaustykite obuolius. Sudėkite juos į tešlą ir išmaišykite. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą.
4. Dubenyje išmaišykite rudajį cukrų ir cinamoną. Pyrago viršų pabarstykite graikiškais riešutais, užberkite cukrų ir cinamoną bei pašlakstykite ištirpintu sviestu.
5. Pašaukite į iki 200C laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.

Skanaus ir gražios savaitės visiems! :)

8 komentarai:

  1. Ar man čia tik taip paskutiniu metu, kad visur visi pyragai su riešutais? Graikiniais, lazdynais, migdolais? Vien riešutai aplinkui, jau ne pirmądien pagalvoju :)
    O bet tačiau, tai nėra blogai :)) Gražiai pyragas atrodo, o tuos trupinukus nuo viršaus taaaip gardžiai nuvalgyčiau nors ir vienus! :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Asta, matyt, visus ištiko riešutinė telepatija ;) O šiaip gal nieko nuostabaus - obuoliai ir riešutai puikiai dera, be to, taip rudeniška... :)
    Aha, pyrago plutelė labai gardi :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. aaaaa, vadinasi Liuksemburgas :) isrisom :)
    man mama dave obuoliu pyrago recepta su plutele, kur plutele - sviestas, cukrus, pienas ir saulegrazos. tai pati skaniausia pyrago dalis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. :)) Fainiai, kad susekei :) Nors ir į Makaronus! jau parašiau :)
    Taip, ta plutelė pyragui duoda daug daug ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. A, jūs Liuksemburge? O aš vis spėliojau, kur tokia bulvės ir citrinos porelė galėtų nutūpti. Realiausias variantas man vis tik Londonas atrodė :) Ten dar ne tokių kombinacijų galima rasti :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle, taip, citrinos ir bulvės gali susiklijuoti dar ir Liuksemburge, kur beveik pusę šalies gyvenojų sudaro užsieniečiai :)
    P.S. Smagu, kad užsukai. Jau seniai tave pažįstu. Virtualiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Išbandžiau šį receptuką ir labai skaniai gavosi! Savaitgalį kepiau net tris kartus: sau, svečiams ir po to vėl sau:) Sykį sumaišiau prieskonių indelius ir vietoj cinamono apibarsčiau maltu muskato riešutu. Irgi skaniai gavosi - taip pikantiškai...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip smagu :) O sumaišius kokį ingredientą, netyčia gimsta nauji receptai :)

    AtsakytiPanaikinti