2010 m. spalio 1 d., penktadienis

Mėsos kukuliai saldžiarūgščiame padaže, arba Polpette in agrodolce

Tinklaraštį buvo apgaubusi lengvutė tyla, nes visą šį laiką palaimingai mėgavomės Toskanos saule :) Buvo be galo, be galo gerai, bet apie tai šiek tiek vėliau, nes reikia sustyguoti visus įspūdžius ir mintis.


Šį kartą apie mėsos kukulius. Juos prisiminti privertė 52 skanių savaičių paskelbta maltinukų savaitė ir prisiminimas apie lygiai prieš metus su dviem italų kalbos kursuose sutiktais draugais Taorminoje gamintą vakarienę. Vakarienė būtent ir buvo - mėsos kukuliai saldžiarūgščiame padaže. Man jų gaminimas paliko labai mielą prisiminimą - gal todėl, kad kompanija buvo labai smagi, bet, žinoma, ir todėl, kad pats patiekalas, gaminamas rytinėje Sicilijos salos dalyje, įdomus ir tikrai neprastas. Vyrišką kompanijos narį mokėme, kaip reikia smulkinti petražoles, o mes, dvi moteraitės, mikliai voliojome rutuliukus tarp delnų ir šaukšteliu ragavome burbuliuojantį saldžiai rūgštų padažą.

Tuomet gaminimo procesas atrodė taip:



Jei pavyko suvilioti šiuo patiekalėliu, rašau jums jo receptą.

3-4 žmogeliams
Gaminimo trukmė: apie pusvalandį

Kukuliams:
500 g jautienos ir kiaulienos faršo
šluotelė petražolių, smulkiai supjaustyti
2 šaukštai su kaupu tarkuoto parmigiano sūrio
1 kiaušinis
piene išmirkytos baltos duonos
česnako skiltelė, smulkiai supjaustyti
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus kepimui

Padažui:
1 vidutinio dydžio raudonasis svogūnas
sauja aluvuogių, be kauliukų, supjaustytų
šaukštas kaparėlių
stiklinė pomidorų padažo
šluotelės saliero lapų, smulkiai supjaustyti
pusė stiklinės vyno acto
2 šaukštai cukraus

1. Pirmiausia paruoškite mėsos kukulius: į mėsos faršą įmuškite kiaušinį, sudėkite smulkiai supjaustytą česnako skiltelę, petražoles, parmigiano sūrį, piene išmirkytą baltą duoną, pagardinkite druska ir pipirais. Viską išminkykite ir delnuose suvoliokite mažus rutuliukus.
2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir lengvai, iš visų pusių apkepkite mėsos rutuliukus. Iškeptus išimkite ir padėkite į šalį.
3. Padažo paruošimui reikės gilesnio puodo. Į jį įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir pakaitinkite. Sudėkite supjaustytus svogūnus ir apkepkite,  kol suminkštės. Tuomet suberkite supjaustytas alyvuoges, kaparėlius. Pamaišykite. Supilkite pomidorų padažą, suberkite supjaustytus salierų lapus. Išmaišykite. Supilkite vyno actą ir įberkite du šaukštus cukraus. Gerai išmaišykite ir keletą minučių pakaitinkite.
4. Pabaigoje sudėkite į paruoštą padažą iškeptus mėsos kukulius ir pakaitinkite dar apie 5 min.
5. Patiekite karštus su šviežių daržovių salotomis.




Skanaus ir šilto rudeniško savaitgalio! :)

5 komentarai: