2010 m. spalio 23 d., šeštadienis

Makaronai su midijomis ir pomidorais

Šiandien parduotuvėje sužvejojome dėžutę šviežių midijų iš Olandijos. Šiaip, midijomis itin garsūs belgai, tai jų tradicinis patiekalas, į kurį dar įeina ir keptos bulvytės fri (moules frites).  (Midijomis, žinoma, garsūs ir prancūzai bei olandai, bet man kažkaip šis patiekalas labiausiai asocijuojasi su belgais). Pamačiusi šį patiekalą visuomet mintimis nukeliauju į Belgijos pajūrį, kur Ostendėje pirmą kartą savo gyvenime suvalgiau visą (visą!) garuojantį puodą midijų. Man tai buvo oho koks pasiekimas, nes anksčiau kaip tikra lietuvaitė purčiausi bet kokių moliuskų (tikriausiai nesuklysiu sakydama, kad iki Liuksemburgo burnoj neturėjau jokios kriauklelės anei moliuskėlio). Citrinai gi visokie moliuskėliai ir jūros gyviai reikalingi kaip oras. Reikėtų pamatyti jo veidą, kai lankantis Sicilijoje turguje jis vėl išvysta slidųjį aštuonkojį, kalmarą ar kokių geldelių kalną (kada nors reikės nufotografuoti... Citrinos veidą... :) ).


Bulvyčių fri namuose negaminame, tad šiandien midijas gaminome su... :) makaronais (tikriausiai labai nustebinome, ane? ;) ). Taigi, štai ir receptėlis.

2 žmogeliams
Gaminimo trukmė: apie 30-40 min.

200 g ilgųjų makaronų (mes naudojome linguine)
2 kg šviežių midijų
4 pomidorai
šluotelė petražolių
2 skiltelės česnako
pusė svogūno
aitriosios paprikos (jei norisi aštriau)
pusė stiklinės balto sauso vyno
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus



1. Pirmiausia nuplaukite midijas ir išrinkite tas, kurios "išsižiojusios", nes "išsižiojusios" midijos yra negeros.
2. Giliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir lengvai apkepkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir aitriąsias paprikas. Suberkite midijas, įpilkite vyno ir uždenkite puodą: vynas ims garuoti, o midijų kriauklelės - atsidarinėti. Kepkite apie dvi minutes, tuomet sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, supjaustytas petražoles, pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite apie dešimt minučių (kol išvirs makaronai).
3. Pagal instrukcijas ant pakelio pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus.



4. Išvirtus makaronus supilkite į midijų ir pomidorų padažą ir išmaišykite.

Patarimas. Jie turite kantrybės ir geranoriškumo :) prieš supildami makaronus midijas galite išlukštenti, tuomet bus patogiau (ir švariau) valgyti. Galite palikti keletą nelukštentų midijų patiekalo papuošimui.

Štai ir viskas. Skanių geldelių! :)


7 komentarai:

  1. Midijos ir fri... aš iš karto į "Rene" mintimis nukeliauju :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, "Rene" jau supratau, kad yra "mulių" baras :) Fainas? Grįžus būtų įdomu apsilankyti ir palyginti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aha, žinok labai mielas. Man ten patiko. Aptarnavimas smagus, o ir maistas tikrai labai neblogas, ypač bulvytės :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Įtikinai, reikės užsukti :) O bulvytės tai šventas griekas yra ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Briusely ten gyvenanciu draugu deka aplankem muliu restorana, kur jei gerai prisimenu, meniu yra apie 100 budu paruostu gardziuju moliusku...nerealiai gerai ten...

    AtsakytiPanaikinti
  6. ojė, 100 rūšių! Įsivaizduoju, kad reikia bent pusvalandžio, kol išsirenki tuos vienintelius :) Mėnesio pabaigoje ketinam važiuoti į Belgiją, gal ir jūrą pasieksim, tai mano galvoje jau sokiojasi muliai :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. jums arti :) gerai :) o man miuliai dar asocijuojasi su Normandijos pakrante...

    AtsakytiPanaikinti